De bucketlist voor de Tilburgse student: (nul)dertien dingen die je gedaan moet hebben

De bucketlist voor de Tilburgse student: (nul)dertien dingen die je gedaan moet hebben

Raven in het bos, verdwalen in een doolhof of een bierdouche tijdens carnaval. Om alles uit je Tilburgse studententijd te halen, moet je een aardige to-do lijst afwerken. Maar wat mag je nu écht niet missen? Univers stelde een bucketlist samen speciaal voor de Tilburgse student.

Studenten tijdens de Eindejaarscantus. Beeld: Jack Tummers

Voor in je agenda:

1. Draaimolen Festival: 8 & 9 september 2023

Ieder jaar aan het einde van de zomer lijkt er iets magisch te gebeuren in de bossen van Tilburg-Noord (MOB-complex) wanneer de organisatie van Draaimolen het terrein betreedt. Het dancefestival weet haar publiek keer op keer te betoveren met een line-up van statuur, visuele uitspattingen en kunstzinnige experimenten.

2. Tilburg Ten Miles: 23 & 24 september 2023

Tijdens de Tilburg Ten Miles verandert Tilburg ieder jaar in één groot hardloopparcours. Iedereen is welkom om een gooi te doen naar de beste tijd over tien Engelse mijlen. En wie niet zo sportief is maar toch iets van de sfeer wil meekrijgen, hoeft alleen maar langs de zijlijn te staan. Door de jaren heen is de Tilburg Ten Miles namelijk uitgegroeid tot één van de gezelligste hardloopwedstrijden van Nederland.

3. Carnaval in Kruikenstad: 9 – 13 februari 2024

Zing mee met carnavalskrakers van carnavalsvereniging Veul Gère, drink meer Schrobbelèr dan je lief is, zoen je geliefde (maar niet die van een ander) en waan je een échte (import)-Kruikenzeiker. Kijk niet gek op wanneer je Brabantse vrienden zes dagen ‘op sjanternèl’ gaan en jij het tempo niet kunt bijhouden. Ben je van plan om een tijdje in Tilburg te blijven? Dan zul je zien dat het ‘hossen’ in Kruikenstad je ieder jaar beter afgaat.

4. Tilburg Zingt: 26 april 2024

Traditiegetrouw trekken duizenden Tilburgers tijdens Koningsnacht naar het Stadhuisplein om uit volle borst mee te zingen met liedjes van ruim 125 voorzangers en regionale zangverenigingen. Tilburg zingt! Natuurlijk wordt er ook geproost op de verjaardag van de koning. Vergeet dus niet je oranje outfit aan te trekken!

5. Night University: 16 mei 2024

Ieder jaar wanneer de avond valt tijdens Night University, verandert de campus in een wetenschapsfestivalterrein. Prikkel je nieuwsgierigheid, neem een kijkje in verschillende vakgebieden en leer de campus beter kennen. Tot in de late uurtjes zijn bezoekers welkom bij de vele presentaties, debatten, rondleidingen, experimenten en culturele optredens. Met bijzondere sprekers, gasten en wetenschappers absoluut de moeite waard!

NIght University 23
NIght University 2023. Beeld: Univers

6. Meimarkt: 18 & 19 mei 2024

Bijzondere vondsten, leuke hebbedingetjes en heel veel troep. Wie van rommelmarkten houdt, moet zeker een bezoekje brengen aan de Meimarkt, die ook de hele nacht open is. Ieder jaar verandert de binnenstad van Tilburg in één grote marktplaats voor tweedehands spullen. De ideale gelegenheid om weddenschappen af te leggen met jouw vriendengroep: want wie vindt het lelijkste kledingstuk of het snelste apparaat op wielen?

7. Eindejaarscantus: datum nog niet bekend

Als het academisch jaar er bijna opzit, staat er bij veel studenten nog één evenement rood omcirkeld in de agenda. Samen met je vrienden en studiegenoten en duizenden andere studenten, zing je de tentamenperiode vaarwel en luid je de zomer in. Grappig feitje: de Eindejaarscantus is de grootste openlucht biercantus van Nederland. Maak je op voor een avond vol bier, cantusliedjes en gezelligheid.

8. Roze Maandag (Tilburg Pride) tijdens de Tilburgse Kermis: 22 juli 2024

Voor veel LHBTIQ+-personen is de maandag van de Tilburgse Kermis hét moment om zichzelf in alle vrijheid en zonder angst te uiten. Met tienduizenden bezoekers staat de stad volledig op zijn kop. Iedereen is welkom om een feestje te vieren. Trek je mooiste roze outfit aan en laat je meevoeren door het feestgedruis.

Dit wil je ook niet missen:

9. Doloris: the maze

Achter de gesloten deuren van rooftopbar Doloris bevindt zich een bijzonder doolhof vol surrealistische kunst en mysterieuze objecten. Met haar schuine paden, verborgen gaten en muren waar je doorheen kunt lopen, lijkt de wereld van Doloris in niks op de onze. Een unieke ervaring die je niet mag missen.

10. De Pont museum

Kunst die je verwondert, verbaast of waar je niets van begrijpt. Je ziet het allemaal in De Pont museum. Gevestigd in een oude wolspinnerij wordt de bezoeker hier een afwisselend tentoonstellingsprogramma voorgeschoteld vol schilder- en beeldhouwkunst, installaties, performances, film en fotografie. Tip: De Pont is elke donderdagavond van 17.00 tot 21.00u gratis toegankelijk voor iedereen.

Een student bij Doloris. Beeld: Jack Tummers

11. Cinecitta

In een prachtig monumentaal pand aan de Willem II Straat in Tilburg zit de oudste bioscoop van Nederland gevestigd. Hier worden de betere mainstream films, arthouse films en documentaires uit binnen- en buitenland gedraaid. Daarnaast worden de filmzalen ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals fototentoonstellingen, workshops en debatten. Cinecitta selecteert het aanbod op artistieke, culturele, politieke of maatschappelijke waarde. Een échte aanrader voor de filmliefhebber en de maatschappelijk betrokken student.

12. Bibliotheek LocHal

Zoek je een fijne plek om te studeren en wil je even weg van de campus? Ga dan eens een keer naar de LocHal. Dit is zonder twijfel het meest indrukwekkende gebouw in de Spoorzone. In 2019 werd de LocHal tijdens het World Architecture Festival zelfs uitgeroepen tot het mooiste gebouw van de wereld. Met een bibliotheek vol interessante boeken en meer dan 200 verschillende werk- en studieplekken kun jij je prima voorbereiden op al je tentamenweken.

13. 013 Poppodium

Hou je van muziek of vind je het leuk om nieuwe artiesten te ontdekken? Dan mag een bezoekje aan 013 Poppodium niet ontbreken in je bucketlist. In ruim twintig jaar tijd is het poppodium uitgegroeid tot een begrip in Tilburg, Nederland en de wereld. Met een breed scala aan optredens en shows, zoekt het podium de grenzen op van hiphop, heavy music, alternatieve mainstream en elektronische muziek.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.