‘Als er drank in het spel is, vervagen de grenzen’

Ongewenst seksueel gedrag, ook in het Tilburgse studentenleven komt het voor. Dat vertellen de voorzitters van Olof, Vidar en Plato in de laatste aflevering van de podcast Univers Audio. Bij de vertrouwenspersonen van de studentenverenigingen zijn hierover de afgelopen jaren verschillende klachten binnengekomen.

Beeld: astarot / Shutterstock

Een goede zaak, vindt Vidar-voorzitter Joost Verreck. ‘Het is natuurlijk heel erg jammer, maar ik ben wel blij dat het wordt gemeld, dan kun je ernaar handelen. Daarom hechten wij ook zoveel waarde aan dit onderwerp, om het in de toekomst helemaal uit te bannen.’

In de laatste aflevering van de podcast Univers Audio vertellen Verreck en Olof-voorzitter Sander Herbergs en Plato-voorzitter Floris Jansen over de maatregelen die hun studentenverenigingen genomen hebben om seksueel ongewenst gedrag tegen te gaan. Want als het in de kroegen gebeurt, gebeurt het ook in de verenigingen. Herbergs: ‘Als er alcohol in het spel is, vervagen de grenzen. Wat voor de een oké is, kan voor een ander niet oké zijn.’

Bespreekbaar maken

Zo wordt er bij Olof aandacht aan besteed bij workshops en symposiums in de welzijnsweek. Er is eens in het jaar een welzijnsenquête met vragen over grensoverschrijdend gedrag. Ook wordt er gebruikgemaakt van de Ben je oké-campagne, die ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar moet maken. Zo hoopt Herbergs te komen tot een cultuurverandering. ‘Met een positieve promotie willen we de drempel verlagen om naar de vertrouwenspersoon te stappen.’

Grensoverschrijdend gedrag

Van ontgroeningen die te ver gaan tot seksueel misbruik: studentenverenigingen komen de laatste tijd vaak negatief in het nieuws. Tijd voor een cultuurverandering. Hoe zorg je voor een veilige omgeving binnen de verenigingen? Hoe bepaal je wat kan en wat niet kan? En in hoeverre krijgen studenten buiten de muren van verenigingen te maken met grensoverschrijdend gedrag? In deze serie gaat Univers met verschillende partijen in gesprek over grensoverschrijdend gedrag in het studentenleven.

Net als bij Olof en Vidar kreeg de vertrouwenspersoon van Plato de afgelopen jaren enkele meldingen van grensoverschrijdend gedrag. ‘Het belangrijkste daarbij is het slachtoffer die het heeft gemeld. Dat die echt merkt dat er aandacht voor is.’

Vorige week ondertekenden de drie Tilburgse studentenvereningen het Studentenpact Sociale Veiligheid, in aanwezigheid van Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld. Zo hopen de verenigingen de cultuur stukje bij beetje te verbeteren.

Niet meer van deze tijd

Want sommige gedragingen of gebruiken zijn echt niet meer van deze tijd. ‘Daar moeten we gewoon mee kappen,’ zegt Olof-voorman Herbergs. ‘Zoals sommige liederen die stonden in een boekje dat iedereen krijgt in de kennismakingstijd, die zijn nu verwijderd.’

Ook bij Vidar zijn er dingen die nu niet meer gebeuren, vertelt Verreck. ‘Bij de kennismakingstijd moet iedereen op de grond zitten, maar er waren ook twee of drie fijne banken. Als iemand van de introductiecommissie je een knappe vrouw vond, dan mocht je een half uurtje op de bank. Die dingen doen we nu niet meer.’

De verandering is een geleidelijk proces, stelt Verreck. ‘Mensen praten erover. Kan dit nog wel, kan dit niet? Dat is ook goed. Als je meteen 180 graden van koers wijzigt, krijg je juist weerstand.’

Wil je meer weten over wat de Tilburgse studentenverenigingen eraan doen om ongewenst gedrag te voorkomen, en hoe ze slachtoffers opvangen? Beluister de podcast:

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.