Mannen kunnen ook thuisblijven om voor de kinderen te zorgen

Mannen kunnen ook thuisblijven om voor de kinderen te zorgen

Zodra er een kind in beeld is, gaan vrouwen vaak minder werken. Daardoor verdienen ze minder en bekleden ze minder vaak topposities. Dat kan ook anders, ziet columnist Judith Zijdenbos. Want is de vrouw wel altijd het meest geschikt om de kinderen op te voeden?

Judith Zijdenbos. Beeld Ton Toemen

Als voorbereiding voor de proefwerkweek kreeg vwo 5 een door mij ontworpen oefenleestoets voorgeschoteld. De oefentoets bestond uit twee opiniërende teksten uit een havo-examen die op eigen wijze een ‘oplossing’ aandroegen voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Een relevant én actueel onderwerp, dacht ik. Dat bleek het al langer, de teksten kwamen namelijk uit 2019.

In 2019 was dit onderwerp relevant doordat er destijds een zogeheten vrouwenquotum werd geopperd in de politiek. Vrouwen verdienen namelijk gemiddeld een stuk minder dan mannen op dezelfde functies én bekleden procentueel veel minder topfuncties dan hun mannelijke tegenstanders. Het vrouwenquotum zou een bepaald percentage vastzetten dat bedrijven minimaal aan vrouwelijk personeel in de top moesten hebben.

Deze schim van mogelijke vooruitgang bracht, zoals iedere andere potentiële verandering, veel commotie met zich mee. ‘Een quotum is niet dé manier om de loonkloof te benaderen,’ volgens de opiniemakers uit de havo-examenteksten.

Welke manier dat dan wel is, vraag ik me toch sterk af. Anders schreef ik nu niet, pakweg vijf jaar later, een column naar aanleiding van een wederom stijgende loonkloof.

Het gebrek aan oplossingen werd gelukkig gecompenseerd door verklaringen van mansplainers en andere behulpzame betweters. ‘Er werken ‘simpelweg’ te veel vrouwen parttime, waardoor naar de top klimmen lastig wordt voor deze vrouwen’ is een van de veelgebruikte verklaringen. ‘Een quotum zorgt er alleen voor dat vrouwen worden gekozen op basis van geslacht en niet op basis van kwaliteiten,’ wordt er daar dan vaak nog aan toegevoegd. Je wil tenslotte the best person for the job hebben, toch?

Vrouwen werken inderdaad meer parttime dan mannen. Waarom? Kinderen. Kinderen die je als vrouw, een uitzondering daargelaten, maakt met een man. Als je dan toch naar the best person for the job wil kijken, kun je beter daar beginnen. Wie is the best person for the job genaamd ouderschap? Veel mannen zien huisvader zijn als een verlies van hun mannelijkheid en veel vrouwen stoppen bij verstek met fulltime werken na het zwangerschapsverlof. Doordachte keuzes zijn dit vaak niet.

Mijn vader werkte vroeger parttime om mijn zusje en mij op te voeden. Mijn moeder had immers een betere baan én meer plezier in haar werk. Logisch, dacht ik. Hoe ouder ik word, hoe meer ik inzie hoe bijzonder en vooruitstrevend dat was.

Judith Zijdenbos volgt een postmaster Lerarenopleiding Nederlands aan Tilburg University.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.