Studenten kunnen niet altijd naar college komen. Straf ze daar niet voor af

Studenten kunnen niet altijd naar college komen. Straf ze daar niet voor af

Zorgen voor je naasten, de politiek in of een eigen bedrijf oprichten. Studenten van Tilburg University staan midden in de maatschappij. Dat wordt ook aangemoedigd door de universiteit. Straf studenten dan niet af als ze een keer niet naar college kunnen komen, stelt rechtenstudent Antje Beers. ‘Er is maatwerk nodig.’

lege collegezalen
Beeld: Univers

In de samenleving en politiek is er steeds meer aandacht voor maatwerk en de menselijke maat. En dit is goed. Rekening houden met persoonlijke omstandigheden kan tal van onevenredige gevolgen voorkomen. Op Tilburg University is er echter nog een wereld te winnen op dit gebied.

Sinds het einde van de coronacrisis hamert de universiteit erop dat onderwijs on campus plaats moet vinden. Voortaan moet iedere student weer naar de campus komen, opgenomen hoorcolleges worden niet meer gepubliceerd en steeds vaker geldt een aanwezigheidsplicht. ‘Voltijd studeren, is voltijd studeren’, is het antwoord dat je vaak terugkrijgt als je aangeeft bij docenten dat het vanwege jouw persoonlijke situatie niet lukt om aanwezig te zijn.

Neem bijvoorbeeld het vak Oefenrechtbank. Via Canvas ontvingen wij een melding over Aanwezigheid & Communicatie. Hierin staan bepalingen over het vak. In artikel 4 is het volgende te lezen ‘Studenten worden geacht voltijds ingeschreven te zijn voor de studie. Dat betekent ook dat stages, werk, vakantie, ‘ongelegen tijdstippen’, familiefeesten, katers en dies meer geen verantwoording vormen voor afwezigheid.’

Beeld: Leonard Walpot

Er geldt dus een aanwezigheidsplicht. Indien de student meer dan één keer afwezig is, volgt uitsluiting van het tentamen en de herkansing en loopt de student één jaar studievertraging op. Daarbij is het niet mogelijk om jezelf in te schrijven voor een tijdslot of een voorkeur voor een dag aan te geven.

Begrijp mij niet verkeerd, ik snap prima dat de universiteit geen rekening wil houden met studenten die katers hebben, maar deze bepaling vind ik behoorlijk kort door de bocht. Het is een keiharde dreun in het gezicht van studenten die niet voor hun lol afwezig zijn.

Denk aan jonge mantelzorgers, studenten met een maatschappelijke functie of studenten die genoodzaakt zijn te werken naast hun studie om de rekeningen te kunnen betalen. ‘Understanding society’, zoals de slogan van Tilburg University luidt, wordt vaak op die manier uitgelegd dat studenten ook tijdens hun studie midden in de maatschappij moeten staan.

In het verlengde hiervan praat de rechtenfaculteit over het vormen van studenten tot ‘Tilburg shaped-lawyers’, juristen die breder zijn opgeleid dan enkel en alleen het kennen van juridische feitjes. Maar hoe kan dit als er vervolgens dergelijk beleid wordt gehanteerd? En uitzonderingen daarop niet mogelijk lijken te zijn?

25% van de jongeren is mantelzorger. De taken die zij verrichten verschillen, maar het lijkt mij begrijpelijk dat zij op bepaalde dagen of tijden niet aanwezig kunnen zijn, omdat zij een ziek familielid moeten helpen. Hier is weinig oog voor.

Vorig collegejaar nam Tilburg University deel aan de regeling Flexstuderen van het Ministerie van OCW. Indien er sprake was van bijzondere omstandigheden die invloed kunnen hebben op de studie, was het mogelijk om hiervoor in aanmerking te komen (mantelzorgers of bijvoorbeeld ondernemende studenten konden minder vakken volgen en betaalden alleen daarvoor, red.). Dit jaar geldt die regeling niet meer.

Overigens kunnen studenten wel in aanmerking komen voor de zogenoemde ‘Talentstatus’. Indien een student over de Talentstatus beschikt, komt de student in aanmerking voor maatwerk. De student moet dan wel het hoogste niveau van sport, cultuur, of ondernemerschap beoefenen op nationaal of internationaal niveau.

Vrijwilligerswerk, mantelzorger of reservist zijn of op een andere manier een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij, valt hier niet onder. En dat is een groot gemis. Talent is meer dan alleen sport, cultuur en ondernemen. Het is niet te bevatten dat maatwerk voor topsporters wel mogelijk is, maar voor mantelzorgers niet, omdat zij geen ‘Talentstatus’ hebben.

Wat mij betreft zijn mantelzorgers ook topsporters, als je ziet hoeveel uur per week zij kwijt zijn aan hun taak. Het niet consequent hanteren van maatwerk is wat mij betreft een groot gemis op deze universiteit.

Antje Beers is derdejaarsstudent Rechtsgeleerdheid aan Tilburg University.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.