Individuele studieplekken voorlopig niet te reserveren
Even geen ongemakkelijke interacties meer met een medestudent die jouw gereserveerde plek heeft afgepakt. Studenten hoeven namelijk van 29 januari tot en met 16 maart hun studieplek niet te reserveren in LibCal, maar kunnen gewoon ergens gaan zitten.
Deze pilot geldt voor de individuele studieplekken op de hele campus. Het reserveren van deze plekken hoefde vroeger nooit, maar is een gevolg van de coronamaatregelen in 2020. In deze periode moest de universiteit ervoor zorgen dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar konden houden. Nu vindt de universiteit het tijd om het reserveersysteem te heroverwegen.
‘Het gebruik van het systeem loopt terug en het reserveren van individuele plekken werkt niet optimaal’, laten Corné van Nispen (Library and IT Services) en Paul Hoeijmans (Facility Services) desgevraagd aan Univers weten. Deze twee divisies hebben de pilot in samenwerking met studentenfracties Front en SAM georganiseerd.
Nadelen van reserveren via LibCal
De mogelijkheid om op afstand in te checken zorgt ervoor dat mensen thuis een plek reserveren, maar niet altijd komen opdagen. Daardoor lijkt het drukker dan het feitelijk is. Als andere studenten hierdoor denken dat er geen plek meer is, weerhoudt het hen ervan om naar de campus te komen.
Daarnaast gaan studenten regelmatig op gereserveerde werkplekken zitten, omdat bij de werkplekken niet duidelijk zichtbaar is welke wel en welke niet gereserveerd is. Tot slot wijzen Van Nispen en Hoeijmans op de relatief grote inzet die het van medewerkers vraagt om het systeem en studenten die ervan gebruik maken goed te begeleiden.
Andere universiteiten
TiU-studenten mogen de komende tijd dus gewoon naar de campus komen en een vrije plek te zoeken. ‘We zien goede ervaringen bij andere universiteiten met dezelfde aanpak,’ laten Van Nispen en Hoeijmans weten. ‘Wel bieden zij duidelijk zicht op de beschikbare werkplekken aan. Dat is hier nog niet mogelijk. Maar mocht besloten worden om dit systeem permanent in te voeren, dan kijken we of we dit ook kunnen realiseren.’
Of de reserveerregel toch terugkomt wordt besloten in overleg met de studenten, studentenfracties en de betrokken divisies door onder andere een enquête uit te zetten. ‘De testperiode is nog maar net begonnen, maar tot nu toe ontvangen wij alleen maar positieve reacties van studenten en medewerkers’, aldus Van Nispen en Hoeijmans.