Oproep aan rechtenfaculteit tot boycot Israëlische universiteiten

Oproep aan rechtenfaculteit tot boycot Israëlische universiteiten

Palestine Solidarity Tilburg, een groep studenten en medewerkers die zich inzet voor Palestina, heeft opgeroepen tot een boycot van Israëlische universiteiten en andere instellingen waarmee Tilburg University zou samenwerken.

Beeld: Andy.LIU / Shutterstock

De oproep tot een boycot werd gedaan in een open brief, verzonden naar alle medewerkers van Tilburg Law School. In de brief roept de actiegroep op tot een boycot van Israëlische instellingen die ‘medeplichtig zijn aan genocide in Gaza’.

Volgens Palestine Solidarity Tilburg werkt Tilburg University samen ‘met drie Israëlische universiteiten die betrokken zijn bij- en medeplichtig zijn aan de oorlog van het Israëlische leger tegen de Palestijnse bewoners van de Gazastrook’.

Daarom wil de actiegroep dat alle samenwerking met de Israëlische academische wereld wordt gestopt. Dat zou moeten gelden voor alle onderwijs- en onderzoeksactiviteiten, maar ook voor fondsen, publicaties, conferenties en symposia, studentenuitwisselingen en academische titels of eerbewijzen.

Vanwege de humanitaire crisis in Gaza roepen veel landen en ngo’s Israël op tot een staakt-het-vuren. Maar daar wil premier Netanyahu van Israël vooralsnog niets van weten. Daarom klinkt de oproep tot een boycot van de staat Israël en Israëlische producten en instellingen steeds luider.

Actiegroep Palestine Solidarity Tilburg betoogt in haar brief dat Nederlandse universiteiten al eerder zijn overgegaan tot het boycotten van landen, zoals Zuid-Afrika ten tijde van het apartheidsregime.

Recentelijker hebben Nederlandse universiteiten een boycot afgekondigd tegen Russische universiteiten en academische instellingen na de Russische invasie van Oekraïne in 2022, aldus de groep. Een boycot van Israëlische instellingen zou daarom voor de hand liggen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.