Vijf jaar in Tilburg studeren en dan weer vertrekken. Dat kan ook anders, denken deze studenten

Vijf jaar in Tilburg studeren en dan weer vertrekken. Dat kan ook anders, denken deze studenten

Je hebt je masterpapiertje op zak, weg uit die studentenflat, op naar de Randstad. Dat is de route die veel studenten aan de universiteit zonder blikken of blozen volgen. Wie in Tilburg blijft, blijft achter. Dat beeld moet veranderen, vinden vier masterstudenten aan Tilburg University.

Daan Hillemans en Zed Pellenaars willen dat afgestudeerden baankansen in Tilburg gaan zien. Beeld: Jack Tummers

Na het studeren bij een groot advocatenkantoor of bij een grote accountancy aan de slag gaan. Onder studenten op de campus is dát toch het heersende idee. Werken bij de Rijksoverheid, bij PwC of KPMG, ver weg van de universiteit. Neerstrijken in een alleraardigst tweekamerappartementje in Amsterdam-Zuid of op Katendrecht, elke maand een behoorlijke som geld bijgeschreven krijgen op de rekening en met de baas mee op skivakantie.

Het klinkt als het volmaakte leven, maar voor een glansrijke carrière hoef je helemaal niet naar Rotterdam of Utrecht te trekken, denken Zed Pellenaars en Daan Hillemans. Het tweetal onderzocht samen met Anna Robin van Gestel en Hidde van der Velde voor de master Public Governance, in opdracht van de gemeente, hoe ze knappe koppen met een hbo- of universitaire opleiding in de regio kunnen houden.

De regio Tilburg, welteverstaan. ‘We zien heel veel mensen vertrekken, terwijl de arbeidsmarkt hier ook heel krap is, ook voor hoger opgeleid personeel,’ zegt Hillemans.

Niet zichtbaar

Maar weinig mensen schijnen dat te weten. Niet gek, want de vele mkb-bedrijven die de omgeving rijk is zijn vaak afwezig op de Tilburg Career Days, bijvoorbeeld. ‘Daar staan heel veel grote bedrijven die voornamelijk op de Zuidas zitten. Dat komt ook een beetje door het winstoogmerk dat aan die carrièredagen zit.

‘De studentenverenigingen organiseren die dagen en een bedrijf als Deloitte kan zo’n som geld natuurlijk veel makkelijker betalen dan een mkb-bedrijf. Daardoor zijn lokale bedrijven niet echt zichtbaar.’

Maar ook in het dagelijkse onderwijs, bij stages en cursussen laten lokale bedrijven het vaak afweten en dus trekt talent weg uit de stad. Uit het onderzoek van de studenten blijkt dat baankansen in een regio het meest belangrijk zijn voor de afweging waar mensen willen wonen. ‘Als de gemeente mensen in Tilburg wil houden, dan moeten studenten wel weten wat voor werk ze in Tilburg kunnen doen. Wij kregen het idee dat die kennis er niet is.’

Een tussenstad

Die onwetendheid zorgt onbewust voor een kettingreactie, zien de onderzoekers. Als er één iemand uit de stad vertrekt, gaan er meerdere. ‘Mensen vinden het ook belangrijk dat hun vrienden in de buurt wonen, ze vinden dat zelfs belangrijker dan dat hun familie in de buurt woont. Ergens is het logisch dat je naar de Randstad trekt als je heel veel mensen weg ziet gaan. Als heel jouw dispuut of je vriendengroep verhuist, dan ga jij dat ook doen,’ zegt Pellenaars.

Om de bolleboos in Tilburg te houden, moet de stad meebewegen. Beeld: Jack Tummers

Maar ook het karakter van de stad speelt een rol. Tilburg lijkt een soort ‘tussenstad’ te zijn. ‘Mensen die uit grotere steden komen kwalificeren Tilburg als een stad waar weinig te doen is en mensen die uit dorpen komen vinden Tilburg juist heel druk en chaotisch.

‘Internationals vinden dat Tilburg te weinig openbaar vervoer heeft en eigenlijk iedereen wil meer groen in de stad zien. Tilburg bestaat voornamelijk uit een grote groep studenten en een oudere groep arbeiders, daar zit verder weinig tussenin.’ Om de bolleboos in Tilburg te houden, moet de stad meebewegen.

Carrièredag voor lokale bedrijven

Niet onbelangrijk: die lokale bedrijven moeten vaker hun gezicht laten zien. Dat kan ook in verbond. ‘Als vijf mkb-bedrijven de krachten bundelen en samen met de gemeente naar de Career Days komen, kunnen ze zich daar presenteren als dé werkplek van de regio.

‘Of mkb-bedrijven kunnen hun eigen carrièredag organiseren. Dat kost misschien meer tijd en geld, maar dan wordt de mkb-sector al een stuk zichtbaarder dan nu. Gezamenlijk kunnen zulke bedrijven ook veel makkelijker met de universiteit optrekken dan alleen.’

Fontys pakte dat voor haar hbo-studenten al voortvarend op: de onderwijsinstelling heeft vorige maand een carrièredag georganiseerd waar voornamelijk bedrijven uit de regio terug te vinden waren.

Hillemans: ‘Dat was al een groot contrast met wat we op de universiteit zien, daar zijn nog wat stappen te maken. Als mensen naar de Randstad willen, is dat natuurlijk helemaal oke. Wij vinden het kwalijk dat sommige mensen willen blijven, maar dat niet doen omdat ze niet weten wat hier qua werk de mogelijkheden zijn.’

Investeren in talentbehoud

Het rapport dat de vier studenten schreven, is opgepikt door de gemeente. ‘Normaal schrijf je rapporten die ergens blijven liggen. Het is leuk als je er zelf wat aan kunt doen en als je er ook wat uit kunt halen voor de stad,’ zegt Pellenaars. ‘Er is echt een wil om in talentbehoud te investeren,’ vult zijn collega aan.

Hun onderzoek is op tafel komen te liggen en niet in de la. Dat is al een wereld van verschil, al moeten we nog meemaken wat er concreet met de aanbevelingen gaat gebeuren. ‘Het zou leuk zijn als dit volgend jaar weer een onderwerp is tijdens de master, dan kan er verder onderzoek naar gedaan worden.’

Voor beide heren lonkt nu de scriptie. En daarna? ‘We zien onszelf nog lange tijd in Tilburg wonen, natuurlijk.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.