De campus moet weer een plek worden om te blijven hangen

De campus moet weer een plek worden om te blijven hangen

Gebouwen die vroeg dicht gaan, een koffietent die de deuren sluit. Mensen kunnen steeds minder blijven hangen op de universiteit, schrijft hoogleraar Jan Fransoo. ‘Onze mooie campus sterft langzamerhand uit.’

Het is te vaak leeg op de campus, vindt hoogleraar Jan Fransoo. Beeld: Jack Tummers

De Starbucks gaat sluiten. Ik was geen frequente klant. Ik heb eerlijk gezegd ook geen binding met of waardering voor dit Albron-merk. Maar de aanwezigheid van een koffiewinkel zorgt voor mensen die blijven rondhangen. Die hun laptop openen achter een koffietafeltje. Die zorgen dat de campus meer is dan een middelbare school met alleen leslokalen, de lerarenkamer, en de kantine. Die van de campus ook een plek maken waar ze een deel van hun dagelijkse leven doorbrengen.

We hebben werkelijk een prachtige, groene campus in Tilburg. Maar het lijkt erop dat het leven er langzamerhand wordt uitgeknepen. De faculty club is op elk andere campus de plek waar faculteitsleden elkaar kunnen ontmoeten voor een lunch of diner; de faculty club in Tilburg is inmiddels alleen een evenementenlocatie.

Met Esplanade hebben we een leuk Grand Café op de campus. Van alles op aan te merken, maar in elk geval vaak gezellig druk tijdens de lunch of aan het einde van de middag; zeker als het mooi weer is op het terras. Maar Grand Café Esplanade is buiten de semesters gesloten.

Ook de kantine (ook wel mensa of bedrijfsrestaurant genoemd) is veel maanden in het jaar deels of geheel gesloten, en het assortiment verandert alleen maar van week tot week om te ontmoedigen om er meerdere keren per week te komen. De inrichting nodigt niet echt uit om er met collega’s of studenten ook buiten lunchtijd af te spreken. Zelfs de AH-to-go is meerdere weken per jaar dicht.

Daar komt nog bovenop dat de gebouwen, zoals het Koopmans-gebouw waar onze afdeling is gevestigd, ook nog eens na 19.00 uur sluit. Als ik dit aan een universitaire collega van een andere universiteit vertel, geloven ze dat niet eens en denken ze dat ik een grap met hen uithaal.

Maar nee, in Tilburg gebeurt het echt en wordt ernaar gestreefd om de campus na 18.00 uur helemaal verlaten te maken. Zodat de horeca zeker geen omzet kan draaien en de campus nog meer verlaten wordt. Een self-fulfilling prophecy noemt men dat.

Jan Fransoo wil dat de campus weer een plek wordt om te blijven hangen. Beeld: Jack Tummers

Ik was vorige week op de campus van Arizona State University. Met ruim 50.000 studenten meer dan twee keer zo groot als onze campus. Maar met zeker 20 keer zoveel horeca. En met gebouwen die 24 uur per dag toegankelijk zijn. Sommige voor iedereen, altijd. Veel alleen met een pasje in de avond en nacht.

Zo zag ik een ruimte waar informaticastudenten 24 uur per dag toegang hebben. En sowieso hebben alle faculteitsleden en promovendi 24 uur per dag toegang tot hun eigen gebouw en kamer. En als ze op de campus zijn, maken ze ook gebruik van horeca. En spreken ze met elkaar af bij de Starbucks. Of bij het sushirestaurant voor de lunch. Een zich versterkend dynamisch ecosysteem, dat het aantrekkelijk maakt om naar de campus te komen.

Het zal vast zo zijn dat Albron de eigen afweging maakt voor de Starbucks. En dat de directeur beveiliging een paar fte kan bezuinigen door het grootste deel van de campus elke avond om 7 uur op slot te doen.

Ik vermoed dat er niemand is die in de gaten heeft dat deze twee besluiten elkaar negatief versterken. En dat de avondsluiting van Koopmans wordt beargumenteerd omdat er ’toch niemand op de campus is in de avond’ – en de zomersluiting van Esplanade om dezelfde reden.

En ik vermoed ook zo maar dat de restaurantfaciliteit in Cube wel eens het loodje kan leggen want er zijn nauwelijks plekken daar om even lekker te ‘hangen’. En zo sterft onze mooie campus langzamerhand uit, en worden we een middelbare school waar de conciërge om 6 uur ’s middags het licht uit doet.

Jan Fransoo is hoogleraar Operations and Logistics Management bij TiSEM.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.