Meningen verdeeld, toch besluit: niet meer reserveren voor studieplekken
Wel of niet reserveren voor een studieplek? Bij een enquête over de studieplekken op Tilburg University blijken de meningen daarover verdeeld. Een werkgroep van specialisten en studenten heeft de knoop nu doorgehakt: stop met de reserveringsapp.
Om te ontdekken wat studenten vinden van de studieplekken op de campus, is eind april een enquête gehouden. Met vragen over de studievoorzieningen, wat er nog nodig is, wat de beste plekken zijn en dus ook wat studenten vinden van het reserveringssysteem.
‘We wilden weten wat belangrijk is voor studenten en waar, hoe en wanneer ze studeren,’ zegt Ingrid Wijk, departementshoofd van de bibliotheek. In totaal is de vragenlijst door zo’n duizend studenten ingevuld. Een mooi getal, zegt Wijk, ook omdat de enquête maar een week openstond.
Een goede locatie
Over de resultaten is ze dan ook tevreden. ‘We hebben nu een goed beeld van wat studenten een goede locatie vinden. Dat zijn naast de bibliotheek de CUBE en het Montesquieugebouw. De UB is populair vanwege de stilteplekken en een tweede scherm bleek ook heel belangrijk. Bij de vraag over reserveren kregen we een heel gemixt beeld. Het was fifty-fifty. En daarbij waren er fervente tegenstanders en ook fervente voorstanders.’
Een werkgroep van mensen van de bibliotheek en Facility Services, studentvertegenwoordigers van Front, SAM, TiGeAk en twee Student Assessoren heeft met die resultaten in de hand aanbevelingen gedaan voor het studieplekkenbeleid. Sommige daarvan zijn nu zelfs al doorgevoerd in de bibliotheek, de poortjes gaan eerder dicht in tentamentijd en er zijn meer stilteplekken.
Meer stilteplekken
‘Omdat stilteplekken zo belangrijk zijn, hebben we dat uitgebreid naar beneden. Bij de Brabant-Collectie hebben we een extra ruimte ingericht. We dachten dat is een schaars goed, dat kunnen we uitbreiden. Ook doen we nu voor de tentamenperiode de poortjes eerder dicht, zodat de bibliotheek alleen toegankelijk is voor Tilburg University-studenten,’ vertelt Wijk.
De werkgroep adviseert onder meer om te stoppen met de reserveringsapp. Wijk: ‘We vroegen of mensen wel eens reserveerden en dan niet kwamen opdagen, en dat kwam een heel aantal keer voor. De reserveringsapp is ook gerealiseerd tijdens corona toen het aantal studieplekken heel beperkt was. Nu is het eigenlijk niet meer nodig.’
Wel wordt voorgesteld om te kijken of er meer afgesloten ruimtes in de bibliotheek omgezet kunnen worden naar studieplekken. Ook moet er op de campus extra gekeken worden wat er aan bestaande studieplekken kan worden toegevoegd om ze beter te laten voldoen aan de behoeften van studenten.