Palestine Solidarity-woordvoerder Kevin de Winne: ‘Er komen disruptieve acties aan’

Palestine Solidarity-woordvoerder Kevin de Winne: ‘Er komen disruptieve acties aan’

Al twee dagen loopt filosofiestudent Kevin de Winne rond op het tentenkamp naast de universiteitsbibliotheek. Gehuld in een geel hesje staat hij studenten, omstanders en de pers te woord. Univers voelde de woordvoerder van Palestine Solidarity Tilburg (PST) aan de tand: zijn de eisen van PST eigenlijk wel redelijk?

Kevin de Winne van Palestine Solidarity Tilburg. Beeld: Univers

Waarom hebben jullie dit tentenkamp nu pas opgezet?

‘Maandenlang hebben we gepraat met het College van Bestuur van de universiteit. Maar daar komt niets uit waar we werkelijk op kunnen voortbouwen. Het college gaat niet in op onze hoofdeisen: publiceer de banden die Tilburg University heeft met Israëlische universiteiten en knip die banden door.’

Welke banden heeft Tilburg University volgens jullie dan precies met Israëlische universiteiten?

‘De universiteit heeft uitwisselingen met de Hebrew University die gevestigd is in Oost-Jeruzalem. Dat is algemeen bekend. Daarnaast heeft de rechtenfaculteit van Tilburg University banden met een universiteit in Tel Aviv waarmee ze veel juridische kennis uitwisselen.’

Dat is op zich toch geen probleem?

‘Jawel, want de juridische kennis wordt ingezet bij het rechtvaardigen van acties van het Israëlische leger. Het hoofddoel van dit leger is het vernietigen van Hamas en zijn terroristische infrastructuur. De burgerdoden die aan Palestijnse kant vallen, worden in de wetgeving ‘goedgepraat’ en omschreven als nevenschade bij dit hoofddoel.’

Weten jullie zeker dat die juridische kennis op die manier wordt ingezet?

‘We vermoeden dat op basis van informatie die we hebben van andere Nederlandse universiteiten. Maar we kunnen Tilburg University niet dwingen met een verzoek op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur omdat deze universiteit niet ingericht en bestuurd wordt door de overheid, maar door een particuliere stichting.’

Jullie eisen openbaarheid van de universiteit en dat banden verbroken worden. Maar kun je dat soort eisen wel stellen?

‘Wij vinden transparantie een hele redelijk eis. De universiteit leidt ons op tot mondige wereldburgers en in de collegezalen wordt een kritische houding van ons verwacht ten aanzien van wat er in de wereld gebeurt. Dan mogen wij als studenten toch ook zo’n zelfde kritische houding van de universiteit verwachten en op zijn minst openheid en transparantie eisen?’

Moet de universiteit dan álle banden doorknippen? Er zijn ook welwillende academici in Israël die niet achter de oorlog in Gaza staan.

‘We weten dat in het verleden de boycot tegen Zuid-Afrika uiteindelijk leidde tot het einde van het apartheidsregime. Destijds hebben daar mogelijk ook welwillende academici onder geleden. Maar het gaat erom nu druk uit te oefenen op de universiteiten, in de hoop dat uiteindelijk ook de regering in Nederland inziet dat de genocide die nu gaande is moet stoppen.

‘Bovendien vind ik dat als je vóór academische vrijheid bent, je ook je stem moet laten horen tegen de vernietiging van alle Palestijnse universiteiten in Gaza. Op dit moment kunnen studenten daar geen colleges meer volgen. De totale infrastructuur van Gaza is weg en het is voor studenten in Gaza bijna onmogelijk nog op een fatsoenlijke manier te studeren.’

Vertegenwoordigen jullie veel studenten?

‘Ja, in ieder geval alle studenten die onze zaak steunen. Ik ben wel teleurgesteld in studenten die hier alleen maar komen om hun diploma te halen. We zijn niet zo’n activistische universiteit. Het is een hele rechtse, liberale universiteit.’

Wat doen jullie als het protest gekaapt wordt, zoals in Amsterdam?

‘PST is een vrij kleine club die goed is voorbereid en we kennen elkaar onderling allemaal. Als er vreemde mensen bijkomen, zien we dat meteen. Ook krijgen we hulp van de afdeling beveiliging van Tilburg University en zijn er beveiligingscamera’s aanwezig. Maar je kunt het nooit helemaal voorkomen.’

Maandag gaat de tentamenperiode van start. Wat gebeurt er als de universiteit niet op jullie eisen ingaat?

‘Dan gaan we nieuwe acties uitvoeren. We kijken ook met een schuin oog naar andere steden. Als daar veel Mobiele Eenheid aanwezig is, hebben wij in Tilburg meer speelruimte (grapt Kevin, red.). Deze acties zullen wel binnen de kaders van onze actieconsensus vallen. Dat betekent dat ze vreedzaam en zonder iets te slopen zullen verlopen. Je moet denken aan ‘disruptieve’ acties.’

Ook bij colleges en tentamens?

‘Niet actief, maar wel met geluid bijvoorbeeld.’

Kunnen studenten met lawaai nog wel fatsoenlijk een college volgen of een tentamen maken?

‘De acties zullen in alle redelijkheid plaatsvinden, maar we willen wel een drukmiddel hebben zodat de universiteit een stap in onze richting zet. Een stok achter de deur. Op dit moment doet de universiteit weinig: ze sturen af en toe een woordvoerder die vraagt of alles goed gaat.’

Ze hebben er toch ook voor gezorgd dat jullie hier kunnen kamperen? Bijvoorbeeld door wc’s neer te zetten?

‘Klopt, maar de vraag is of ze ons blijven faciliteren als het tentenkamp een lange tijd blijft staan.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.