Natte protestmars stuit op dichte deuren

Een vijftigtal mensen hield vrijdag een protestmars van Palestine Solidarity Tilburg – studenten, medewerkers van de universiteit en sympathisanten. Verslaggever Rens van de Plas liep mee en deed verslag van een natte protestronde op de campus.

Stoet onderweg over de campus. Beeld: Rens van de Plas

‘Het College van Bestuur heeft bloed aan de handen’, klinkt het uit de stoet die schuilgaat onder een scala aan uitgedeelde paraplu’s tegen de voortdurende regenval. Vanaf het kampement loopt de route van de mars naar het CUBE-gebouw en vervolgens achter het restaurant door naar het Cobbenhagengebouw waar het College van Bestuur zetelt.

Tijdens de mars hopen de demonstranten het CUBE-gebouw binnen te kunnen gaan, maar zij worden bij de ingang tegengehouden door de beveiliging. ‘Het was jammer dat de security alle deuren dicht heeft gedaan voordat we überhaupt ons doel hadden bereikt’, zegt Palestine Solidarity-woordvoerder Kevin de Winne. ‘Ons plan was om het CUBE-gebouw binnen te gaan. Maar dat had de beveiliging helaas aan zien komen.’

Tijdens de protestmars gaan de deuren van veel universiteitsgebouwen op slot: mensen mogen er alleen uit en kunnen een korte tijd niet meer naar binnen. ‘Wij moeten er vooral op letten dat ze de gebouwen niet binnengaan’, zegt een beveiliger die de groep in de gaten houdt tijdens de mars.

‘De colleges moeten gewoon door kunnen gaan,’ aldus de beveiliging. In totaal zijn er zeker drie beveiligers aanwezig die de groep nauwlettend in de gaten houden: een beveiliger loopt vooruit, twee lopen achter de groep aan.

Volgens woordvoerder De Winne wordt het tijd dat de demonstranten ook ín een gebouw actie gaan voeren. ‘We moeten een manier proberen te vinden om wel ergens naar binnen kunnen komen. We willen iets meer disruptive zijn.’ De groep gaat zich nog beraden op nieuwe manieren van verzet, al benadrukken dat ze vreedzaam willen blijven.

Onder de ramen van de ogenschijnlijk verlaten bestuurskamers houdt de mars even stil. De actievoerders scanderen leuzen als ‘Wim, Wim, you can’t hide, you’re supporting genocide’ en ‘shame on you’, gericht aan het adres van rector magnificus Wim van de Donk. Eerder die middag klinkt ook het verwijt dat het College van Bestuur ‘bloed aan de handen’ heeft.

De groep blijft beperkt tot ongeveer vijftig mensen. Toch toont De Winne zich ‘blij en trots op de mensen die zijn gekomen.’ Hij doelt daarmee ook op het handjevol medewerkers van de universiteit dat zich bij het gezelschap voegde.

‘Ik vind dat er wel wat moet gebeuren’, zegt universitair docent Merel Noorman van de rechtenfaculteit, die wel meer medewerkers had verwacht. ‘Ik weet alleen niet of veel medewerkers ervan wisten dat er vandaag een protestmars zou zijn. Ik was vanochtend even op bezoek en toen kwam ik erachter. En tja, het regent heel hard.’

Protestmars op het thuishonk. Beeld: Rens van de Plas

Als de demonstranten na de protestmars terugkeren in het kamp, kan een deel van hen het niet nalaten om zich ook tot de studenten binnen in het restaurant te richten. ‘Students, you’re busy, but genocide is going’, roepen ze hen toe. ‘Dat was niet helemaal de bedoeling, maar wel een logisch gevolg van een protest waar verschillende mensen aan meedoen,’ verklaart woordvoerder De Winne.

Een van de organisatoren die anoniem wil blijven, legt uit dat ze ook studenten die niet meedoen aan het protest bewust willen maken: ‘Het is heel makkelijk om als student te zeggen dat de situatie in Gaza niks met jou te maken heeft. Dat laat zien dat er heel weinig medeleven en sympathie is en dat is best schrijnend. Er zijn ook universiteitsstudenten in Gaza, daar moeten we solidair mee zijn.’

Vrijdag worden er vermoedelijk geen nieuwe acties meer ondernomen door Palestine Solidarity: met een dj en genoeg muziek komen de demonstranten de avond wel door. Het is de bedoeling dat het kamp ook tijdens het weekend blijft staan. Wanneer er nieuwe acties op touw worden gezet is vrijdagmiddag nog niet helemaal duidelijk.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.