Tilburgs onderzoek voortaan na zes maanden vrij toegankelijk

Tilburgs onderzoek voortaan na zes maanden vrij toegankelijk

Tilburg University heeft een ‘Open Access Procedureregeling’ aangenomen. Dit houdt in dat wetenschappelijke artikelen van Tilburgse onderzoekers voortaan na zes maanden automatisch openbaar toegankelijk zullen worden.

Deze regeling zal gelden voor artikelen die vanaf 1 januari 2023 zijn uitgegeven. Nieuw gepubliceerde artikelen zullen na een embargoperiode van zes maanden voor iedereen beschikbaar worden in de Research Portal van de universiteit.

Wetsaanpassing

Dit nieuwe systeem is het gevolg van een verandering in de Nederlandse Auteurswet. In 2015 heeft Tweede Kamerlid Joost Taverne een amendement succesvol laten aannemen, waardoor de Nederlandse Auteurswet (artikel 25fa) werd aangepast. De aanpassing houdt in dat kort wetenschappelijk werk, zoals artikelen, conferentiebijdragen, publicaties in vaktijdschriften en hoofdstukken uit bewerkte bundels na een bepaalde termijn openbaar en gratis beschikbaar gesteld kunnen worden.

Al sinds 2020 kunnen onderzoekers op basis van de zogenaamde ‘Taverne-regeling’ een verzoek doen tot openbaarmaking van hun wetenschappelijk werk bij de universiteitsbibliotheek.

Grotere impact

De universiteit heeft de regeling ingevoerd om de bereikbaarheid en daarmee ook de impact van haar wetenschappelijk onderzoek te vergroten. Andere universiteiten in Nederland hebben dezelfde bepaling aangenomen.

Tilburgse onderzoekers mogen voor hun werk een ‘opt-out’ mogelijkheid aanvragen, als ze toch niet willen dat hun werk openlijk gepubliceerd wordt. Voor ouder onderzoek dat niet automatisch openbaar wordt, kan een verzoek gedaan worden bij de bibliotheek om dit wel beschikbaar te maken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.