Nederlandse universiteiten verbreken banden met Israël niet

Nederlandse universiteiten verbreken banden met Israël niet

Nederlandse universiteiten, inclusief Tilburg University, zijn niet van plan om de samenwerking met Israëlische universiteiten en instellingen te verbreken. Dat stellen zij gezamenlijk in een open brief die in dagblad Trouw is gepubliceerd.

Tilburgse demonstranten verzamelen zich bij de universiteit. Beeld: Univers

In de brief stellen de rectoren van de vijftien Nederlandse universiteiten dat academische vrijheid voorop staat. Daarom willen ze de banden met Israël intact houden: ‘Juist in de huidige situatie is de academische vrijheid van individuele wetenschappers én van instellingen van het grootste belang.’

De afgelopen weken is er aan verschillende Nederlandse universiteiten gedemonstreerd. Ook in Tilburg staat een kampement en worden vrijwel dagelijks acties gehouden, die tot nu toe vreedzaam verlopen. De actievoerders eisen dat de universiteit alle banden met Israël openbaart en verbreekt.

Vrijheid van onderzoek

Op sommige universiteiten ontaardden de protesten in geweld. Dat betreuren de vijftien rectoren. Maar, schrijven ze: ‘De vraag achter al deze protesten is legitiem: hoe verhouden wij ons tot onze zusterinstellingen in gebieden waar zich een grootschalig conflict afspeelt?’

Dat wil dus niet zeggen dat de universiteiten ingaan op de eisen van de demonstranten. Het is juist de academische vrijheid die universiteiten uniek maakt, schrijven de rectoren: ‘De vrijheid om te kunnen onderzoeken, na te denken en te debatteren, ook als dat schuurt met onze en andermans diepste overtuigingen.’

Rusland

Een cordon sanitaire om Israëlische wetenschappers vinden de universiteiten niet verstandig, ‘net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega’s te steunen.’

Banden verbreken met een heel land, dat zullen de universiteiten sowieso nooit doen. ‘Dit overwegen wij enkel als de Rijksoverheid ons dit dwingend oplegt of adviseert, zoals bij Rusland het geval was.’

Nederlandse universiteiten kunnen zusterinstellingen wel ‘aanspreken’ of zich van ‘hen distantiëren’ als ‘kernwaarden geschonden worden.’ Samenwerkingsverbanden blijven dan ook zorgvuldig gewogen worden volgens de briefschrijvers.

Dijkgraaf

Eerder gaf demissionair onderwijsminister Dijkgraaf al aan dat hij het beter vindt om de banden met Israël te behouden. Naar aanleiding van de brief zegt de minister: ‘Het is een academische kernwaarde dat wetenschappers in vrijheid mogen bepalen met wie en naar welke vragen zij onderzoek doen.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.