Van bierloos pong tot rijdend klooster: studenten proeven van Tilburg op tweede dag TOP Week
Er valt aan de universiteit heel wat te ontdekken. Sport, studie- en studentenverenigingen, diensten van de universiteit en ook nog eens bedrijven die wat met je willen. Op de dinsdag van de TOP Week worden die allemaal samengebracht op een swingende markt op de campusgrasvelden.
Grabbelton
Kies je favoriete kernwaarde van de universiteit en grabbel maar in die box. Altijd prijs! En fraaie ook, het kan een t-shirt van Tilburg University zijn, of een dopper van Studium Generale. Een cadeaubon van Books4Life of de mensa, of zelfs een uitwisbaar notitieblok van de afdeling Privacy and Security (‘Dat is ook heel milieuvriendelijk’). Het zijn prijsjes waarmee je de universiteit leert kennen, zo wordt erbij verteld.
Gaan voor goud
‘Ja ja ja! Sneller! Ogen dicht, GAAN! Harder! HARDER! Jaaaa, GA DOOR! Je benen! Hou dit vast! Nog 50 meter! Ja, ja, JAA!’
Even rustig zitten op de roeitrainer van studentenroeivereniging Vidar is er niet bij. Elke nietsvermoedende marktbezoeker die het wel even wil proberen, wordt na een korte uitleg door de aanwezige Vidraten opgejut tot kampioenswaardige prestaties. Met zo’n mentaliteit is al dat Nederlandse roeigoud bij de Olympische Spelen alleen maar logisch.
Pong oefenen
Oefening baart kunst, daarom heeft studievereniging Polis voor bezoekers een heuse pongtafel opgesteld. Wat is pong? Pong is hetzelfde als bierpong, maar dan met water in plaats van bier.
Sport- en spelactiviteiten doen het goed op de Explore 013 Fair. De tafels van tafeltennisvereniging Hyperion zijn continu in gebruik, ook vliegen bij Gepidae de volleyballen in het rond. Het opblaaskasteel van tennisvereniging Lacoste krijgt ook heel wat opslagen, volleys en dropshots te verwerken.
Alleen het opblaaszwembad van zwem- en waterpolovereniging Avalon ligt er maar verlaten bij. Het is misschien wel warm, maar niet heet genoeg. Maar, relativeert bestuurslid Tim: ‘Het is nog vroeg.’
Balanceeract
Oefenen voor het studentenleven met een surfsimulator, het kan niet beter. Want hoe balanceer je studie, werk, een enigszins aanvaardbaar sociaal studentenbestaan, wat leuke reizen, en je moeder die vraagt wanneer je weer eens thuiskomt? Er wordt van alle kanten aan je getrokken, druk uitgeoefend. Een hele balanceeract.
Klooster op wielen
En mocht het je even te veel worden, dan is er altijd nog het klooster. Niet om er meteen een non of pater te worden, maar als plek van rust en bezinning. Dat wordt gepromoot met een klooster op wielen, een kipcaravan waar je een kaarsje kunt opsteken of een boodschap kunt achterlaten op de gebedsmuur.
Ze rijden er het land mee rond, vertelt een benedictijner monnik, om ruimte te bieden voor bezinning en gesprek. ‘En met de QR-code verwijzen we naar kloosters in het land en jongerencentra.’