Tilburg, de inclusieve stad? Foto-expositie op universiteit
‘In ons land, niemand aan de kant,’ luidt een slogan van de Rijksoverheid. Toch knaagt het dat steeds meer mensen in de periferie belanden en niet volwaardig meedoen in onze samenleving. Fotograaf Ton Toemen bevraagt de inclusieve samenleving met een expositie naast de aula van Tilburg University.
Waar staat Tilburg anno 2024 als het gaat om inclusiviteit? In de beleidsnota’s staat dat Tilburg een stad wil zijn waarin gemeenschappen naar elkaar toe bewegen, waardoor zij in haar verscheidenheid één stad is. Een inclusieve stad, verrijkt door de kracht van diversiteit en ieders unieke kwaliteiten.
De realiteit is vaak anders. Fotograaf Ton Toemen maakt het bijna dagelijks mee. ‘In mijn woonplaats Tilburg kom ik steeds vaker mensen met een migratieachtergrond tegen die, uitgerust met een grijpstok en een reflecterend hesje, het straatafval oppikken. ’s Nachts fietsen Poolse flexwerkers, op een huurfiets van het uitzendbureau, naar de distributiecentra op het industrieterrein.
‘Migranten maken onze (semi)overheidsgebouwen en bedrijven schoon. Vaak voor dag en dauw. Zodra het normale leven weer op gang komt, is alles spic en span.’
Het contrast tussen ideaal en realiteit leidde tot een fotoserie waarin de rafelranden van inclusiviteit worden verkend. Dat leidt tot ongemakkelijke maar noodzakelijke vragen. Want is inclusiviteit er echt voor iedereen? En zo niet, wie vallen er dan buiten de boot en waarom?
Expositie
De expositie ‘Tilburg, de inclusieve stad?’ is vanaf 2 september 2024 te bezichtigen naast de aula van het Cobbenhagengebouw van Tilburg University. Drie maanden lang zijn de foto’s hier te zien.
De expositie wordt begeleid door een reflecterend essay, geschreven door Bart Smout, hoofdredacteur van het onafhankelijke universiteitsmagazine Univers. Toegang is gratis.
Over de fotograaf
Sinds zijn afstuderen in 1993 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, is Ton Toemen werkzaam als fotograaf.
Naast werken in opdracht initieert hij ook veel eigen projecten. Het fotografisch uitdiepen van sociaal-maatschappelijke thema’s, in de vorm van foto-essays en portretten, ziet hij als een manier om samenlevingen te onderzoeken en antwoorden te vinden.
Zijn werk is gepubliceerd in tal van kranten en tijdschriften, waaronder Trouw, De Volkskrant, NRC, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, De Morgen, Financial Times, National Geographic en Univers.