Onveilige seks onder Europese tieners neemt toe
Europese tieners hebben steeds vaker onbeschermde seks, blijkt uit een langer lopend onderzoek van de WHO. Met name het gebruik van condooms neemt af, wat zou kunnen leiden tot een toename van het aantal ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen.
De World Health Organization (WHO) deed onderzoek van 2014 tot en met 2022 naar het seksueel gedrag van adolescenten. Bijna een kwart miljoen (242.000) tieners van 15 jaar deden mee aan het onderzoek dat in 42 Europese landen werd uitgevoerd, meldt NOS Nieuws.
Uit de zogenaamde HBSC-enquête van de WHO blijkt dat het gebruik van condooms tijdens de geslachtsgemeenschap zorgwekkend is gedaald in de periode tussen 2014 en 2022. Bij jongens daalde het gebruik van 70 naar 61 procent en bij meisjes van 63 naar 57 procent, al zijn de verschillen per land groot.
‘Jongeren lopen op deze manier een aanzienlijk risico op seksueel overdraagbare ziekten en ongeplande zwangerschappen,’ aldus een woordvoerder van de WHO op de nieuwssite van de NOS. Volgens de gezondheidsorganisatie doen Europese landen te weinig aan seksuele voorlichting voor jongeren. WHO Europa wil dat landen meer energie steken in het geven van goede informatie.
Nederlands onderzoek
Ook uit vergelijkbaar onderzoek onder Nederlandse jongeren tussen de 13 en 25 jaar komt een soortgelijk beeld naar voren. Onderzoekers van Rutgers en Soa Aids Nederland vonden ook bij deze groep een dalende populariteit van het gebruik van condooms. Vorig jaar gaf 40 procent van de jongeren zonder vaste relatie aan geen condoom te gebruiken. In 2012 was dit nog 25 procent.
Die dalende cijfers hebben onder Nederlandse jongeren nog niet geleid tot meer seksueel overdraagbare aandoeningen, zagen de onderzoekers. Dat komt misschien doordat het aantal jongeren met meerdere sekspartners kleiner is geworden in die tijd. Maar het zou ook kunnen dat soa’s niet altijd worden ontdekt of dat klachten niet herkend worden als een seksueel overdraagbare ziekte.