Erasmus University stelt nieuwe samenwerkingen met Israëlische en Palestijnse instellingen uit
De Erasmus University Rotterdam heeft besloten om voorlopig geen nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan met universiteiten in Israël en Palestina. Deze beslissing komt na een aanbeveling van de Adviescommissie Gevoelige Samenwerkingsverbanden, die waarschuwt voor de risico’s op mensenrechtenschendingen en de mogelijke militaire toepassing van academische kennis.
Professor Ruard Ganzevoort, die de adviescommissie in Rotterdam voorzit, benadrukt de ernst van de situatie in Gaza. ‘Mensenschendingen druisen in tegen de kernwaarden van onze universiteit. Daarom moeten we voorkomen dat de universiteit, op welke manier dan ook, bij mensenschendingen betrokken raakt,’ legt hij uit tijdens een interview op NOS Radio 1.
Huidige samenwerkingen
Het besluit komt tegemoet aan de zorgen van studenten en medewerkers die het afgelopen jaar actie voerden tegen samenwerkingen met instellingen in conflictgebieden. Hoewel er voorlopig geen nieuwe samenwerkingen worden aangegaan, blijven de huidige samenwerkingsverbanden met Israëlische en Palestijnse universiteiten bestaan, al zullen deze wel nader worden onderzocht. Dit evaluatieproces vergt tijd, omdat er zorgvuldig moet worden bekeken of de betrokken instellingen voldoen aan de ethische normen van de Erasmus University.
Samenwerking Tilburg University en Israëlische partners
Voor de zomer schreven de rectoren van vijftien Nederlandse universiteiten – waaronder Tilburg University – in een brief in dagblad Trouw dat zij niet van plan zijn om hun banden met een heel land te verbreken. Ze doen dit alleen als de overheid dat nadrukkelijk vraagt.
Tilburg University richtte voor de zomer wel een Adviescommissie Samenwerkingsverbanden op. Deze commissie zou een kader maken om samenwerkingen te beoordelen op mensenrechten. Hoewel de commissie eind juni advies zou geven, is dat nog steeds niet gebeurd.