Van de sauna tot de kroeg: hoe verschillend denken Gen X’ers en millennials over seksualiteit?
Wat betekent ‘seksualiteit’ voor jou? Voor millennials is het meer dan ‘de daad’ alleen, terwijl generatie X het liever simpel houdt. Kimberly le Conté legt in haar masterscriptie generatieverschillen bloot: van grenzen aangeven in de kroeg tot ongemak in de sauna.
Kun je uitleggen waar je scriptie over gaat?
‘In mijn scriptie onderzoek ik hoe mensen van generatie X, nu tussen de vijftig en zeventig jaar oud, en millennials denken over seksualiteit. Ik wilde begrijpen hoe beide generaties het begrip ‘seksualiteit’ invullen en welke verschillen daarbij naar voren komen.
‘Voor mijn onderzoek heb ik het boek History Of Sexuality van de Franse filosoof Michel Foucault gebruikt. Foucault legt uit dat veel begrippen, waaronder seksualiteit, eigenlijk sociale constructen zijn: ideeën die betekenis krijgen doordat mensen daar betekenis aangeven.
‘Net zoals we hebben afgesproken dat geld waarde heeft, krijgt ook seksualiteit betekenis door sociale interactie. Dit betekent dat een begrip als seksualiteit niet vaststaat, maar steeds opnieuw ingevuld wordt door de maatschappij.’
Waar komt de inspiratie voor jouw masterscriptie vandaan?
‘Mijn interesse voor dit onderwerp komt vooral door mijn studie, waar ik veel met feminisme en gender bezig was. Wat mij opviel in gesprekken met mijn ouders en andere mensen van Generatie X, is dat we soms heel anders denken over een onderwerp als seksualiteit.
‘Ook merkte ik dat mensen van mijn eigen generatie steeds preutser lijken te worden. Waar oudere generaties het normaal vinden om naakt te zijn, kijken veel millennials daar anders tegenaan. Ze vermijden naakt-zijn in de publieke ruimte. Een simpel voorbeeld is de sauna, waar sommige mensen liever niet naartoe gaan omdat het gebruikelijk is om daar naakt rond te lopen. Ook is er meer terughoudendheid in zoiets als gezamenlijk douchen na het sporten.
‘Als er een taboe ontstaat op onderwerpen als naaktheid en seksualiteit, kan dat uiteindelijk leiden tot een gebrek aan openheid, wat weer negatieve gevolgen kan hebben voor onze mentale en fysieke gezondheid.’
Hoe heb je dit onderzoek aangepakt?
‘Ik heb gebruik gemaakt van focusgroepen. Dat zijn praatgroepen, een soort interview waaraan meerdere mensen tegelijkertijd meenemen. Hierdoor kon ik in groepsverband peilen hoe deelnemers denken over seksualiteit, wat dit begrip voor hen betekent en hoe open hun generatie volgens hen over het onderwerp praat. Ook vroeg ik hen naar onderwerpen als social media, educatie, technologie en de invloed van de MeToo-beweging op de maatschappij.
‘In totaal heb ik vier focusgroepen georganiseerd: een groep mannelijke millennials, een groep vrouwelijke millennials, een groep mannelijke Gen X’ers en een groep vrouwelijke Gen X’ers. Het was een uitdaging om mensen te vinden die open over dit onderwerp wilden praten, maar uiteindelijk kon ik viavia genoeg deelnemers bereiken.
‘Opvallend is dat millennials seksualiteit breder definiëren dan Gen X’ers: seksualiteit gaat volgens hen niet alleen om het biologische aspect, ‘de daad’ of fysieke kenmerken maar ook om gender, aantrekkingskracht en de MeToo-beweging. Ze geven seksualiteit een sociale en maatschappelijke invulling, waarbij genderidentiteit en persoonlijke grenzen eveneens belangrijk zijn.
‘Generatie X legt daarentegen, wanneer zij spreken over seksualiteit, de nadruk vooral op de fysieke aspecten ervan: de daad, seksuele aanraking en hoe je eruitziet. Zij benaderen dit onderwerp vanuit een biologische invalshoek, waarbij voortplanting centraal staat. Beide generaties hebben dus een heel andere kijk op seksualiteit: ze praten er niet alleen anders over, maar ervaren en benaderen het ook op verschillende manieren.’
Wat vond je het meest verrassend tijdens je onderzoek?
‘Veel vrouwen uit Generatie X vinden dat het leven vroeger simpeler was. Als je in de kroeg iemand ontmoette en diegene gaf je onverwachts een kus, dan duwde je deze persoon gewoon weg. Ze hebben het idee dat mensen toen minder moeilijk deden over zulke situaties.
‘Millennials gaven daarentegen aan dat ze het juist prettig vinden dat grenzen nu meer gerespecteerd worden. Ze vinden het onprettig om iemand ‘zomaar’ aan te raken. Voor hen is het vanzelfsprekend om toestemming te vragen.
‘Maar mannelijke millennials vinden wel moeilijk om met deze veranderde normen om te gaan. Ze willen respectvol zijn en vinden het belangrijk om andermans grenzen te respecteren, maar tegelijkertijd vinden ze het lastig om in te schatten wat wel of niet kan.’
Waarom is jouw onderzoek relevant voor de maatschappij?
‘Wanneer mensen verschillende definities van een begrip als seksualiteit hebben, kan dat communicatie en begrip bemoeilijken. Door deze verschillen in kaart te brengen, kunnen we hopelijk beter begrijpen waarom mensen uit verschillende generaties bepaalde keuzes maken of bepaalde grenzen stellen. Dit inzicht kan uiteindelijk bijdragen aan meer begrip tussen generaties, bijvoorbeeld wanneer we praten over grenzen, seksuele vrijheid en identiteit.’
Masterscriptie
Een literatuuronderzoek, experimenteren in het lab of toch in de weer met SPSS? De studenten van Tilburg University schrijven de meest uiteenlopende scripties. In de rubriek Masterscriptie licht Univers er maandelijks eentje uit.
Auteur: Kimberly le Conté
Titel: The changing perception of sexuality: An analysis of the different perceptions of two generations in the Netherlands Millennials and Generation X
Begeleider: Ingeborg van den Bold
Cijfer: 8,5
Master: Culture Studies; Health Humanities