Huisartsentekort treft ook studenten: ‘Mijn huisarts zit anderhalf uur verderop’

Huisartsentekort treft ook studenten: ‘Mijn huisarts zit anderhalf uur verderop’

Studenten die in Tilburg gaan wonen, kunnen er maar moeilijk een huisarts vinden. Vanwege het huisartsentekort en de lange wachtlijsten komen zij er nauwelijks tussen. Bij ziekte zijn ze afhankelijk van hun huisarts in hun oude woonplaats. Voor internationals is het al helemaal een probleem.

Beeld: Kelly Sikkema/Unsplash

Huisartsen moeten bij spoed snel bij hun patiënt kunnen zijn, zo zegt de Wet Toelating Zorgaanbieders (Wtza). Dit is een streven, geen prestatieverplichting, bij druk verkeer kan het bijvoorbeeld langer duren voordat een huisarts er is.

Voor veel studenten zijn die vijftien minuten echter een illusie. Wie in Tilburg geen huisarts kan vinden, moet naar de huisarts in de voormalige woonplaats. Zo ook Tessa Vermulst, student Communicatie- en Informatiewetenschappen (CIW). ‘Mijn huisarts zit op anderhalf uur reizen hiervandaan.’

Tilburg University waarschuwt

Sommige studenten lukt het wel om in Tilburg aan een huisarts te komen, maar moeten dan goed zoeken, of hebben mazzel. Student Mariloes Klauwer (CIW) vertelt: ‘Ik zag dat de wachtlijsten bijna vol waren, maar ik kon gelukkig nog wel een plek krijgen.’

Het huisartsentekort onder studenten is een al langer bestaand probleem. In 2021 probeerde Fractie SAM hier iets aan te doen door een voorstel in te dienen voor een huisarts op de campus. Dat idee strandde helaas. ‘Ondanks dat het College van Bestuur destijds enthousiast reageerde, zijn er helaas geen concrete vervolgstappen genomen om een vaste campushuisarts te realiseren,’ legt Max Remmerswaal van Fractie SAM desgevraagd uit.

De tekst gaat verder onder de video.

Oplossing voor internationals

Internationale studenten hebben het nog moeilijker. Zij kunnen niet even terug naar hun voormalige woonplaats en moeten op zoek naar een nieuwe huisarts zodra ze in Nederland arriveren. Maar wat als ze dringend zorg nodig hebben?

Hoewel er dus geen campushuisarts is, zijn er wel oplossingen. Primary Care For Internationals (PC4i) biedt sinds april 2024 basishuisartsenzorg voor internationale studenten. Ook arbeidsmigranten en dak- en thuislozen kunnen bij PC4i terecht.

PC4i probeert de druk op de reguliere huisartsenpraktijken te verlagen en zichzelf te specialiseren in zorg voor internationals in Nederland. Telefonisch contact met PC4i mogelijk in tien verschillende talen. Als je niet bij een Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd bent, betaal je per pin direct voor de verleende zorg.

Meer informatie over medische zorg, vind je op de site van Tilburg University.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.