In één klap van rechtenstudent naar nationale ster: de gouden platen en gehaktstaven van Guus Meeuwis
Studenten, de universiteit zit er vol mee. Geen wonder dat universiteitskrant Univers al 60 jaar lang alle aandacht heeft voor de wensen, belangen en levens van studenten. Voor het grote én het kleine: van mode en bijbanen tot de mores en amores in een studentenhuis.
Naast al het nieuws over de universiteit krijgt het leven en welzijn van studenten van Univers de volle aandacht. In augustus 1995 staat in het eerste nummer van het collegejaar een uitgebreid interview met een 23-jarige rechtenstudent die een wel heel bijzondere zomer heeft. Met medestudenten heeft hij een plaatje opgenomen: ‘Het is een nacht’.
De plaat wordt een zomerhit, is continu op de radio te horen en verkoopt ‘Borsato-getallen’. Guus Meeuwis en zijn band Vagant staan ineens op nummer 1 in de hitparade, reizen het land door en treden overal op. Ze komen op tv en de radio en ‘krijgen een hand van Gerard Joling.’
‘We staan nog steeds met open mond te kijken naar wat er met ons gebeurt, het is echt Guus Meeuwis en Vagant in Wonderland,’ beschrijft de zingende rechtenstudent. Het is dan ook erg onverwacht, vertelt Vagant-toetsenist Hugo van Bilsen, het opnemen van een cd voelde vooral als een grote grap.
‘Wat hebben we gelachen in die studio. We zagen het al voor ons: het appartementencomplex tegenover ons stamcafé zouden we opkopen. Op het dak een tennisbaan aanleggen, en een kabelbaan die ons ’s avonds de kroeg in zou hijsen.’
Drie gouden elpees en 25 platina singles
Maar ondanks het succes, de optredens, de interviews en de fans die zelfs op de campus rondlopen, blijven de heren er nuchter onder. Muziek maken is leuk, maar er moet natuurlijk ook gestudeerd worden. Want, zegt Guus Meeuwis, ‘afstuderen is drie gouden elpees en 25 platina singles waard.’
Dat afstuderen is er bij nader inzien niet van gekomen, maar de tweede in Univers aangekondigde single kwam er wel. ‘Zijn vriendin inspireerde hem onlangs tot een nieuw lied. Kedeng, kedeng luidt de titel, naar het geluid van bonkende wielen op het spoor.’
De telefoon in de hal
Het leven is nog niet zo digitaal in de vorige eeuw. Sociale media, wifi en mobiele telefoons steken op zijn best pas in de laatste jaren van de 1900’s voorzichtig de kop op. Om op de hoogte te blijven moet je als student prikborden, je brievenbus en de gezamenlijke telefoon in de hal van je studentenhuis in de gaten houden.
En zeker ook Univers, de krant die je wekelijks op de hoogte houdt van alles wat voor studenten belangrijk is. Waar de activiteiten van je studie-, studenten- of sportvereniging in worden gepubliceerd. Waar alle roosterwijzigingen van colleges en tentamens in staan en nieuwe maatregelen en activiteiten van de faculteiten en de universiteit.
60 jaar Univers
Univers bestaat zestig jaar. Sinds 1964 is er heel wat gebeurd op de universiteit en Univers schreef erover. Dit jaar duiken we in onze archieven. Hoe herhaalt de geschiedenis zich op de campus? En hoe zijn we, als universiteitsblad maar ook als universiteit, gekomen waar we nu zijn?
Heel fijn al die informatie die je wekelijks wordt aangeboden, via een krant die overal op de universiteit te vinden is en per post zelfs thuisbezorgd kan worden. Zeker als je ziet dat Univers naast die mededelingen ook nog vol staat met nieuws, achtergronden, opinies, reportages en sfeerverhalen. Over de universiteit, de wetenschap en het studentenleven.
In de keuken
Want al wordt niet elke week een Tilburgse student in één klap een nationale ster, er gebeurt genoeg in het Tilburgse studentenleven om wekelijks over te schrijven. Er zijn opmerkelijke prestaties en bezigheden van studenten, er valt veel te schrijven over activiteiten van verenigingen. En dan zijn er nog rubrieken die een kijkje in de keuken van het studentenleven geven.
Ook letterlijk, zoals in de rubriek Lekker Thuis. Daarin schuift een Universverslaggever aan bij de maaltijd in een studentenleven en schrijft over de sfeer, de verhalen die over tafel gaan, de mores en de lust of liefde in zo’n huis.
In die rubriek vinden we een kleine negen maanden na zijn zomerhit weer een oude bekende terug. Guus Meeuwis, ‘die in het ‘toevallig, maar gelukkig’ best verstopte studentenhuis van Tilburg’ woont. Met twee bandleden en studenten Garmt en Michiel: ‘de anonieme grootheden die al veeeel langer in huis woonden dan De Beroemdheid – ze zijn helemaal niet jaloers, ze worden alleen een beetje moe van de overkill aan telefoontjes’.
Gehaktstaven bij het tankstation
Zo lezen we hoe gewoon ze gebleven zijn. Huisfeestjes geven ze nog steeds niet, wel roken ze nog als ketters. Al is het bezoek van Univers weer aanleiding om eens gezamenlijk te eten, met alle optredens in het land komt dat er niet vaak meer van. ‘Tankstations (vooral die ene in Zwolle waar ze port hadden), daar houden ze bijna dagelijks diner. Zeer kritische ‘gehakstaven maatstaven’ hebben ze.’
De vele optredens met de nieuwe hit Per Spoor (Kedeng Kedeng), leveren de heren wat op, zo blijkt. Gesponsorde overhemden van TROS-man Jack van Gelder, een nieuwe tweedehands BMW voor Guus.
Meeuwis en toetsenist Hugo van Bilsen zijn zelfs de trotse bezitters van mobiele telefoons. Die middag aangeschaft. Van Bilsen: ‘Het was me toch een gedoe bij Libertel. ‘Ze vroegen mijn beroep. Ik zeg student. Kreeg ik mijn abonnement niet. En musicus, zei ik toen maar. Kijk, ze moeten natuurlijk zeker weten dat je ’t kunt betalen.’