Studenten vaker opgelicht bij zoektocht naar kamer
Honderden euro’s neerleggen om een kamer te bezichtigingen of borg aftikken voor woningen die helemaal niet bestaan: een groeiend aantal studenten in Nederland wordt tijdens de zoektocht naar een kamer slachtoffer van oplichting. Dat blijkt uit een rapport van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

‘We zijn enorm geschrokken van de verhalen die we afgelopen tijd van studenten binnen hebben gekregen, er lijkt hier haast sprake van georganiseerde misdaad,’ zegt Abdelkader Karbache, voorzitter van de LSVb. De vakbond zag het afgelopen jaar een explosieve toename van het aantal meldingen van studenten die opgelicht zijn in hun zoektocht naar een studentenkamer.
Deze meldingen komen binnen via de ‘Housing Hotline’, een platform van de LSVb waar studenten terechtkunnen met vragen en klachten over de woningmarkt. In 2024 had 9,3% van de meldingen betrekking op mogelijke oplichting. Ter vergelijking: in 2022 was dat nog slechts 1,4%.
Tilburg
De oplichtingspraktijken lopen uiteen van nepadvertenties in Facebook-groepen tot aan huurbazen die honderden euro’s vragen voor een bezichtiging. Volgens de LSVb komen de meeste meldingen uit de Randstad, waarbij Rotterdam met 51 meldingen de boventoon voert. Tilburg staat met 5 meldingen als elfde stad in de lijst van negentien steden.
Internationale studenten
Het overgrote deel van de meldingen komt van startende internationale studenten. Volgens de LSVb is deze groep extra kwetsbaar, omdat deze studenten vaak de meeste moeite hebben met het vinden van een kamer en niet weten waar ze betrouwbare informatie kunnen vinden.
Voorzitter Karbache roept de politiek op om met oplossingen te komen. Ook adviseert de LSVb onderwijsinstellingen om (nieuwe) internationale studenten beter voor te lichten over de woningnood, en hoe zij oplichting op de kamermarkt het beste kunnen herkennen en voorkomen.