‘Tilburg University, blijf praten met Israëlische universiteiten’
De universiteit moet samenwerkingen met Israëlische instellingen niet stopzetten, vindt filosofiestudent Huub Rijpert. Hij pleit ervoor om het gesprek te blijven voeren. ‘Alleen door contact te houden met Israëlische universiteiten kunnen we de vredesbewegingen in Israël en Palestina steunen.’

Afgelopen week gaf Tilburg University aan de samenwerking met verschillende Israëlische universiteiten te heroverwegen. Het is betreurenswaardig dat sommige samenwerkingen worden stopgezet. Onder aan de streep ben ik echter vooral blij dat onze universiteit niet meegaat in eenvoudig zwart-witdenken en de banden met de Hebrew University in Jeruzalem aanhoudt.
De reacties van radicale actiegroepen op onze universiteit laten zien dat geen enkele opstelling van het universiteitsbestuur hen ooit tevreden had kunnen stellen. Zolang je niet meegaat in gevaarlijke, extremistische anti-zionistische retoriek, zul je altijd beroepsdemonstranten vinden die zich tegen je keren. Volgens mij is er echter een stille meerderheid die maar weinig moet hebben van simplistisch geschreeuw. Het is heel belangrijk dat wij een universiteit blijven die openstaat voor dialoog.
Dialoog zoals die plaatsvindt aan de Hebrew University: een universiteit met een uitstekende academische reputatie, die honderd jaar geleden mede werd opgericht door Albert Einstein. Vorig jaar heb ik deze campus bezocht, net als bijvoorbeeld de University of Haifa. Twee universiteiten waarmee Tilburg University gelukkig nog banden onderhoudt.
Beide universiteiten fungeren als ontmoetingsplek voor verschillende religieuze en culturele groepen. De vicevoorzitter van de Hebrew University is een Arabier, en ook het studentenbestand is zeer divers. Het past misschien niet in het overgesimplificeerde denken van sommige demonstranten, maar soms moet je juist banden onderhouden om iets te veranderen. Alleen door contact te houden met Israëlische universiteiten kunnen we de vredesbewegingen in Israël en Palestina steunen.
Opinie
Deze opinie is geschreven door Huub Rijpert, tweedejaars bachelorstudent Filosofie aan Tilburg University. Opiniestukken van derden weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie.
Net als in veel welvarende landen is segregatie in Israël namelijk een groot probleem. Veel kinderen gaan naar Joodse of islamitische basisscholen, waar zij onderwijs krijgen in hun eigen taal: respectievelijk Ivriet en Arabisch. Daarnaast wordt ook de geschiedenis van het Israëlisch-Arabische conflict fundamenteel anders onderwezen.
Voor veel jongeren zijn universiteiten dan ook de eerste plek waar zij echt in aanraking komen met mensen uit andere groepen en met andere perspectieven. Een Arabisch-Israëlische vriend van mij studeert bijvoorbeeld aan de Universiteit van Haifa – een van de beste universiteiten in het land, waar 41% van de studenten Arabier is.
Mensen die aan deze universiteiten studeren, zijn juist minder snel geneigd om een extreme leider als Netanyahu te steunen. Het zijn ongeveer de enige plekken in de Israëlische samenleving waar verschillende religieuze groepen elkaar voortdurend ontmoeten.
Zoveel mensen in Israël zijn klaar met deze oorlog en willen dat hun regering prioriteit geeft aan het terugbrengen van de gijzelaars. Zelf was ik vorig jaar in de Gaza-envelope. Juist daar, waar de mensen het hardst zijn geraakt door de aanslagen van 7 oktober, kotst iedereen Netanyahu uit.
Zo was ik in Kibboets Be’eri, waar vele Israëlische vredesactivisten zich jarenlang hebben ingespannen om duizenden Gazaanse kinderen levensreddende gezondheidszorg te bieden in Israëlische ziekenhuizen. Diezelfde mensen zijn op 7 oktober vermoord of ontvoerd. De gijzelaars van hen die nog in Gaza zitten, worden dagelijks uitgehongerd door Hamas en in de steek gelaten door Netanyahu. Mijn hart brak toen ik één van de overlevenden sprak die zei: ‘De extremen nemen het over, wij (inwoners van Kibboets Be’eri) weten niet meer wie wij kunnen vertrouwen.’
Laten wij in deze complexe situatie dus niet toegeven aan deze extremen en een handreiking doen aan de oppositie in Israël. Het stoppen van de samenwerking met dit soort universiteiten werkt de verdeel en heers-politiek van premier Netanyahu alleen maar in de hand. Laten we als Tilburg University alsjeblieft tonen dat wij hierboven staan. Ons geloof in wetenschap en dialoog is sterker dan polariserende retoriek.