Nu.nl: UvT bij goedkoopste universiteiten van land

Het volgen van een tweede master wordt volgend collegejaar bij veel universiteiten een stuk duurder. Bij de betamaster van de Universiteit Utrecht vertienvoudigt de prijs bijvoorbeeld, zo blijkt uit een rondgang van de redactie van nu.nl langs diverse Nederlandse universiteiten.

De stijgingen zijn het gevolg van een wetswijziging onder toenmalig minister Plasterk van Onderwijs. Deze regeling maakte het voor onderwijsinstellingen mogelijk om hogere collegegelden te vragen aan studenten die een tweede studie doen. Deze regeling ging al in voor het collegejaar 2010/2011 maar veel universiteiten (waaronder Tilburg) besloten om de verhoging van het collegegeld nog een jaar uit te stellen.

Volgens een visualisatie van nu.nl behoort de Universiteit van Tilburg met haar collegegelden voor tweede bachelors en masters straks tot de goedkoopste van het land. Voor de bachelor moet volgens nu.nl in Tilburg 2598 euro betaald worden, in Amsterdam is dat 9000 euro en in Groningen 6900 euro. De bachelor in Tilburg is -volgens de redactie van nu.nl- de goedkoopste van het land. Ook bij de master is Tilburg met 6546 euro erg goedkoop. Utrechtse studenten betalen met 14000 euro meer dan het dubbele. In alle gevallen gaat het om alfastudies. Alleen in Rotterdam is een master (5000 euro) nog goedkoper dan in Tilburg.

Het is onduidelijk hoe nu.nl aan de cijfers komt. Op de website van de UvT is de Regeling inschrijving en collegegeld 2011/2012 gepubliceerd. Hier wordt een ander bedrag voor inschrijving voor een bachelor- of (research)masteropleiding genoemd, respectievelijk 6.546 euro en 10.644 euro.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.