Dagvaarding universiteiten om hoog collegegeld

Een groep studenten klaagt acht universiteiten aan vanwege het verhoogde collegegeld voor een tweede studie. De universiteiten, waaronder Tilburg University, krijgen deze week een dagvaarding.

Universiteiten krijgen geen overheidsbijdrage meer voor studenten die een tweede studie gaan doen. Ze mogen daarom zelf de hoogte van het collegegeld bepalen. En hierin volgt elke universiteit zijn eigen redenering, zodat de prijzen gigantisch van elkaar verschillen. Ter vergelijking: Tilburgse studenten betalen 6545 euro voor een tweede bachelor, en 10.644 voor een tweede master. Studenten aan de Universiteit van Amsterdam leggen 9.000 euro voor een tweede bachelor, en in Leiden 5.100.

Een groep rechtenstudenten, verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU), heeft vandaag besloten om actie te ondernemen tegen de stijging van de collegegelden en het verschil in hoogte tussen de instellingen. De studenten hebben de universiteiten meerdere keren om opheldering gevraagd, maar of er kwam geen antwoord of het antwoord was niet afdoende.

De SCAU vreest dat de universiteiten het hogere collegegeld gebruiken als financiële melkkoe en de bezuinigingen zo op de studenten afwentelen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.