UvT ziet af van aankoop Duvelhok

De Universiteit van Tilburg ziet af van de aankoop en verbouwing van het Duvelhok tot een multifunctioneel studentencentrum. Als gevolg van het kabinetsbeleid is de financiële armslag van de universiteit flink verslechterd. Een miljoeneninvestering in het Duvelhok, is dan ook geen optie.

“Op basis van de huidige inzichten zou bij maximale haalbare omzet per jaar een half miljoen euro verlies worden geleden op de exploitatie. De universiteit kan zich deze grote investering en het exploitatieverlies in deze tijd niet meer veroorloven”, zo meldt de universiteit.

De gemeente Tilburg wil niet bekendmaken of juridische stappen volgen. Er waren destijds zeven kandidaten voor de koop van de oude fabriekshal aan de St.Josephstraat. Het plan van de universiteit om van het Duvelhok een studentencentrum te maken, werd door Burgemeester en Wethouders zowel qua programma als financieel als beste van de zeven beoordeeld.

Gemeentewoordvoerder Marlies Van Brunschot:  “We vinden het bijzonder jammer dat de aankoop door de universiteit niet door kan gaan. De universiteit had het beste bod en we hadden op die plek in de stad graag een mensa gehad. Maar of er juridische implicaties zijn, weet ik nu niet. Onze juristen zullen ongetwijfeld even kijken naar de situatie. Maar de universiteit is een belangrijke partner voor ons. Die band willen we goed houden. Bovendien, als ze het niet kunnen betalen, kunnen ze dat niet. De andere partijen die destijds een bod hebben gedaan, kunnen het ons laten weten als ze nog interesse hebben. We vinden het belangrijk dat het pand niet te lang leegstaat.”

Van Brunschot wil niet zeggen of de universiteit een afkoopsom moet betalen, nu de deal niet doorgaat. “We zijn op dit moment over de afhandeling in financieel/juridische zin in gesprek zijn met de Uvt en doen geen mededelingen over de kwestie, zolang die gesprekken lopen.”

Update 15.30 uur: UvT-woordvoerder Walther Verhoeven laat weten dat er ‘niet onmiddellijk alternatieven voor het project Duvelhok beschikbaar zijn.’ Ook zijn er volgens Verhoeven geen juridische gevolgen ‘want de UvT had nog geen overeenkomst gesloten met de gemeente.’

Update 18:01: De Tilburgse wethouder Berend de Vries laat weten teleurgesteld te zijn door het besluit van de universiteit. “Maar ik heb ook begrip dat er met 15 miljoen aan bezuinigingen, keuzes gemaakt moeten worden. Tilburg zet oa. met meer studentenwoningen in het centrum in op het versterken van Tilburg studentenstad. We hebben begrepen dat deze ambities ook door de universiteit gesteund blijven worden en dat er gezocht wordt naar het realiseren van een studentenmensa in de binnenstad op een minder ambitieus niveau.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.