Hbo’ers na propedeuse niet naar universiteit

Hbo’ers mogen als het aan de staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ligt niet meer na hun propedeuse overstappen naar de universiteit. Dit vertelde hij in het programma ‘De Ombudsman’.

Hij zegt dat het niveau van de universiteiten voor veel hbo’ers te hoog is. Hierdoor is de uitval van studenten te hoog en daarnaast lopen veel studenten studievertraging op. De mogelijkheid om over te stappen naar een universiteit zou  volgens Zijlstra slecht zijn voor de maatschappij, maar ook voor de student zelf. Hbo’ers die na een jaar overstappen naar de universiteit zijn hun eerste uitloopjaar al kwijt, zodra een student dan studievertraging oploopt gaat de langstudeerboete hen parten spelen.

Toch zijn er studenten die drie jaar geleden met een propedeuse op zak een universitaire studie gestart zijn. Zij konden niet weten dat ze een langstudeerboete riskeerden. “Op een gegeven moment moet je een maatregel laten ingaan, maar het klopt dat er studenten bij zullen zitten die de gevolgen niet konden overzien,” aldus Zijlstra.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.