Volgende verhoging studiedruk op komst

De eisen aan eerstejaars van de UvT worden de komende jaren steeds strenger. Moesten de verse studenten tot vorig jaar nog 36 studiepunten halen, zijn dat er nu al 42 van de 60. En dat zal de komende jaren waarschijnlijk verhoogd worden naar 48.

“De verhoging naar 42 studiepunten voor het bsa is pas vorig jaar ingevoerd. Nu wachten we eerst de evaluatie van die verhoging af, maar de intentie is altijd geweest om uiteindelijk te verhogen naar een bsa van 48”, laat Walther Verhoeven, woordvoerder van het College van Bestuur, aan Univers weten. “Als het eerste jaar goed wordt gepresteerd, is de kans op een goed verloop van de rest van de studie veel groter.”

De studentenfracties van de Universiteitsraad zullen te zijner tijd een oordeel moeten vormen over verhoging van de bsa-norm.

Fractie FRONT vindt het belangrijk dat de universiteit een bewustzijn bij haar studenten creëert over de strenge, landelijke eisen. Of een hoger bsa daar een passend onderdeel van is, durft de fractie nog niet te zeggen: “Dan willen we eerst de evaluatie zien van de recente verhoging naar 42.”

Fractie SAM laat weten het belangrijk te vinden dat de universiteit inzet op excellentie. Over een eventuele verhoging van het bsa willen ze op dit moment nog geen uitspraak doen. Vicevoorzitter Puck van Tilburg: “Maar áls er nog hogere eisen worden gesteld aan studenten, mogen er ook hogere eisen worden gesteld aan het onderwijs.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.