Rianne Letschert wint FemFactor-award

De tweede FemFactor-award voor de voorbeeldvrouw in de wetenschap is uitgereikt aan Rianne Letschert. Rianne  is hoogleraar victimologie en internationaal recht en staat aan het hoofd van het onderwijsinstituut Intervict. “Als ze in Rwanda had geleefd, had ik zeker een koe voor haar gekocht”, verklaarde een aio over Rianne Letschert, om daarmee de blijdschap over zijn begeleider uit te drukken. 

Femfactor wil op een luchtige manier stimuleren dat er meer vrouwen in de top komen op de Universiteit van Tilburg. Daarom worden er per jaar twee bekers uitgereikt, een voor ondersteunend personeel  en een voor een wetenschapper. Rianne Letscher is op haar 35ste hoogleraar, terwijl ze ook een gezin heeft met kinderen. Van het glazen plafond heeft ze geen last vertelde ze in Univers 9: “Ik ben zelfs benoemd tot hoogleraar toen ik hoogzwanger was. Het is wel zo dat ik nooit  op deze positie terecht zou zijn gekomen als ik parttime zou zijn gaan werken, je hebt een bepaald netwerk nodig, een publicatiedossier en ervaring met management en onderwijs.”

Femfactor vroeg naar de ervaringen van de medewerkers en aio’s met Rianne: “Een echt mensenmens. Ze weet mensen voor zich te winnen. Is heel enthousiast en toegankelijk. Alles om haar heen is dynamisch. Alles wat ze aanpakt, wordt groots aangepakt.” Van een aio kwam de reactie: “Vaak hebben aio’s training nodig om te leren omgaan het hun begeleider. Maar die training heb je bij Rianne niet  nodig.”

Nederland heeft nog steeds een grote achterstand wat betreft vrouwen aan de wetenschappelijke top. We staan helemaal onderaan in de Europese Unie, samen met Luxemburg. Eerdere winnaars van de Femfacor-awards waren Huub Dekkers en Arie de Ruiter in 2011. Roos Hogenkamp won in 2012 bij het ondersteunend personeel.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.