Hersentraining helpt topsporters

Presteren topsporters beter als ze hun hersenen trainen? Daar lijkt het wel op. Het Tilburg University Department of Cognitive Neuroscience onderzocht samen met een aantal onderzoekspartners de effecten van neurofeedback op topsporters.

Door neurofeedback kunnen hersenfrequenties worden getraind die zorgen voor een “ontspannen concentratie”. De UvT ontwikkelde samen met Philips Research een systeem waarmee je via muziek de frequentie tussen acht en twaalf Hz in het brein automatisch kan trainen.  

Aan de pilotstudie namen twaalf topsporters van sportclub Flik-Flak deel. Er werd gewerkt met placebo’s. Zes deelnemers kregen de echte hersentraining, de anderen kregen een placebo training. De groep die de echte hersentraining volgde, reageerde na afloop erg positief. Niet alleen was deze groep geconcentreerder door de neurofeedback, ook lichamelijk voelden de topsporters zich krachtiger en behendiger dan normaal.

Trampoline-springer Rea Lenders werkte mee aan het onderzoek en gebruikt de neurofeedbacktraining inmiddels bij de voorbereiding op de Olympische Spelen. Volgens Lenders zorgt de neurofeedback ervoor dat ze uitgerust is en minder gestrest.

De Uvt wil samen met projectpartners InnoSportNL, NOC*NSF, InnoSportLab ’s-Hertogenbosch en Philips Research het onderzoek uitbreiden. In de toekomst willen de onderzoekers grotere groepen topsporters onderwerpen aan de hersentraining om het effect van neurofeedback nog beter in beeld te brengen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.