Onafhankelijkheid universiteitsbladen is normaal

Censuur van studentenbladen door het College van Bestuur is ongewenst, aldus de voorzitter van het CvB van de Erasmus universiteit, Pauline van der Meer Mohr. Redactionele onafhankelijkheid is volgens van der Meer Mohr vanzelfsprekend:

“We wisten al dat Kamervragen over de futielste zaken worden gesteld. Aan de lange lijst kan nu de discussie worden toegevoegd over de onafhankelijkheid van Universiteitsbladen. Wie dacht dat dat probleem sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw was opgelost, komt bedrogen uit. Voor alle duidelijkheid: Erasmus Magazine was, is en blijft onafhankelijk, Staatssecretaris! En nu weer aan de slag met echte problemen, graag.

Tweede Kamerlid  Dhr. Jasper van Dijk (SP)  sprak zich in november 2011 negatief uit over “censuur” die bestuurders van instellingsbladen zouden plegen. Volgens staatssecretaris Zijlstra was daar geen sprake van, volgens hem zouden bestuurders hun universiteitsbladen richtlijnen mogen meegeven. Van Dijk diende daarop samen met Tweede Kamerlid  Mevr. Anne-Wil Lucas (VVD) op 1 december een motie in die staatssecretaris Zijlstra opriep om “in overleg met de instellingen” erop te wijzen dat “redactionele inmenging ongewenst is.” De motie werd op 13 december met algemene stemmen aangenomen. Dhr. Van Dijk liet in de media weten dat hij er vanuit gaat dat staatssecretaris Zijlstra de boodschap “luid en duidelijk” zal overbrengen aan de bestuurders.”

Deze blog is geschreven door Pauline van der Meer Mohr, bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het verscheen eerder hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.