Meer buitenlandse studenten uit crisislanden

De stroom studenten uit Europese crisislanden naar de Nederlandse universiteiten en hogescholen stijgt. De grootste groep nieuwe studenten komt uit Griekenland. Dit blijkt uit een onderzoek van StudyPortals, een internetplatform wat gefinancierd wordt door de Europese Unie.

Op het platform kunnen studenten aangeven voor welke universiteiten en hogescholen zij zich hebben ingeschreven. Studenten uit Griekenland, Italië, Portugal en Spanje melden zich vooral aan op scholen in stabiele EU-landen. De verwachting is dat er een toename van 150 procent meer aanmeldingen is in vergelijking met 2011. Dit komt neer op ongeveer 16.000 studenten.

Roos Hogenkamp van het International Office van de UvT laat weten dat de twee grootste groepen buitenlandse studenten aan de UvT uit Duitsland en China afkomstig zijn. UvT-persvoorlichter Walther Verhoeven laat weten dat er bij TiSEM een stijging is van het aantal Grieken dat zich heeft ingeschreven. ‘Over de andere opleidingen zijn op dit moment nog geen cijfers bekend’, vertelt hij aan Univers.

Edwin van Rest, oprichter van StudyPortals, wijst Univers op de populariteit van Nederland onder buitenlandse studenten. Alleen het Verenigd Koninkrijk (VK) is populairder. Van Rest geeft ook aan dat de collegegelden van beide landen verschillen. Zo betaalt de student in het VK gemiddeld 9.000 Engelse pond, terwijl dat in Nederland ongeveer 1.700 euro is.

De diverse Nederlandse universiteiten en hogescholen bieden samen ruim 1.100 Engelstalige opleidingen aan. Na Nederland worden er in Duitsland (890) en Zweden (745) de meeste Engelstalige opleidingen aangeboden. Ter vergelijking: In 2002 werden er ongeveer 560 opleidingen aangeboden, in 2012 waren er dat ruim 5.500 in heel Europa.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.