Regeerakkoord: OV-studentenkaart verdwijnt

De OV-studentenkaart gaat verdwijnen. De kaart maakt vanaf 2015 plaats voor een kortingskaart, waar ook MBO-studenten gebruik van kunnen maken. Dat blijkt uit het regeerakkoord van VVD en PvdA dat vandaag gepubliceerd is.

Ook blijkt uit het regeerakkoord dat universiteiten moeten stoppen met selectie aan de poort bij studies waar dat niet noodzakelijk is.  “Toelating tot het hoger onderwijs vindt plaats op basis van een daarvoor kwalificerend diploma. Selectie aan de poort blijft toegestaan voor University colleges, studies  waar het aantal aanmeldingen het aantal opleidingsplaatsen overstijgt en voor opleidingen met bijzondere toelatingseisen, zoals in de kunsten.”

VVD en PvdA willen tevens dat universiteiten gaan snoeien in de overheadkosten. Recentelijk bleek nog dat die kosten bij de UvT relatief hoog zijn. Er wordt echter niet alleen bezuinigd. De nieuwe coalitie steekt 150 miljoen euro extra in fundamenteel onderzoek, waarvan 50 miljoen door herprioritering. Uit het nieuwe regeerakkoord blijkt dat Nederland op onderwijsvlak tot de top vijf van de wereld wil gaan horen. “De kwaliteit van de man of vrouw voor de klas of in de collegezaal is daarbij van doorslaggevende betekenis. En die kwaliteit staat of valt met opleiding en selectie van leraren en van directeuren en bestuurders die hun medewerkers stimuleren, belonen en zo nodig sanctioneren. Dit zijn de mannen en vrouwen van wie we het moeten hebben: in hen willen we investeren.”

In het regeerakkoord staat ook nog eens bevestigd dat de langstudeerboete wordt afgeschaft en dat er een sociaal leenstelsel komt voor nieuwe studenten, met ingang van september 2014. De opbrengsten van de maatregelen in de studiefinanciering worden geïnvesteerd in het onderwijs en onderzoek. Bekijk het regeerakkoord hier.

Overigens kunnen studenten geen beroep meer doen op de zorgtoeslag. Daar staat tegenover dat financiering van de zorg inkomensafhankelijk wordt. Dat kan voor de arme studenten dus gunstig uitpakken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.