Abvakabo FNV overweegt cassatie promovendi-rechtszaak

Abvakabo FNV overweegt in cassatie te gaan tegen een uitspraak van het Gerechtshof in Leeuwarden. Jan Boersma, bondsbestuurder van de vakbond laat weten dat hij de termijn voor het aanvragen van cassatie ‘zeker niet zal laten verstrijken.’ “Onze eigen jurist heeft contact met de cassatieadvocaat,” laat Boersma weten.

Het gerechtshof deed recentelijk uitspraak in een zaak tussen een groep promovendi en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De rechtbank oordeelde dat beurspromovendi geen werknemers zijn, maar studenten.

De advocaat van de vakbond en de promovendi, Ay?e ?im?ek, reageert op de uitspraak: “We zijn het absoluut niet met de uitspraak eens. Dit is typisch een zaak waarbij je de feiten linksom of rechtsom kunt interpreteren. De kantonrechter oordeelde dat er wél een gezagsverhouding is en beargumenteerde dat uitgebreid.” De advocaat laat weten een cassatieprocedure te overwegen: “Het is lastig, omdat het in deze zaak alleen om feitenwaardering gaat. Maar als onze cassatieadvocaat kans van slagen ziet, doen we het graag.”

“Er is nagenoeg geen verschil tussen bursalen en werknemerspromovendi, ze hebben net zoveel vrijheden en beperkingen. De universiteit kan op deze manier zo goedkoop mogelijk mensen laten promoveren, maar de promovendi zijn de dupe. Het Hof geeft universiteiten nu de mogelijkheid om door te gaan”, besluit ?im?ek.

Univers schreef eerder over de uitspraak van het Hof.  De Rijksuniversiteit Groningen kent een verschil tussen AIO’s en beurspromovendi. Zo hebben AIO’s een verplichte vaste werkplek. Voor promotiestudenten/bursalen geldt die verplichting niet. Ook worden AIO’s ingeroosterd, promotiestudenten/bursalen niet. De rechter oordeelde dat een gezagsverhouding vereist is voor een arbeidscontract. En dat de relatie tussen promovendi en hun promotor niet een gezagsverhouding was, maar meer leek op de relatie tussen de scriptiebegeleider en scriptieschrijver. Op deze gronden oordeelde het Hof dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Deze uitspraak vernietigde daarmee het oordeel van de Kantonrechter.

Door de uitspraak kunnen universiteiten met beurspromovendi veel geld besparen: een dergelijke beurs is exclusief pensioen of andere sociale premies. Aan de andere kant veroorzaakt het ontbreken van een contract onzekerheid over de aanstelling van de promovendi. Volgens de afdeling Advisering van de Raad van State, kan dit er voor zorgen dat deze studenten hun heil in het bedrijfsleven zoeken. De afdeling Advisering van de Raad van State oordeelde eind vorig jaar dan ook negatief over een vergelijkbaar wetsvoorstel. Het wetsvoorstel wilde werknemerpromovendi vervangen door promotiestudenten en werd na de kritiek van het adviesorgaan uitgesteld.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.