BSA niet opgehoogd, geen inhoudelijke eisen gesteld

Struikelvakken onderdeel maken van het Bindend Studieadvies (BSA)? Het College van Bestuur wilde faculteiten de macht geven om ‘aanvullende, inhoudelijke eisen’ op te nemen in het BSA. Studentenfracties SAM en Front staken daar tijdens de Universiteitsraad van afgelopen vrijdag een stokje voor. “Een student die 54 ECTS heeft gehaald, heeft zich bewezen. Deze studenten wegsturen is zonde voor de instelling, die gewoon een goede student wegstuurt,” aldus SAM.

Op termijn wil het College van Bestuur het BSA ophogen naar 48 ECTS, maar dat was nu nog niet aan de orde: uit evaluaties bleek dat investeringen in het onderwijs nog niet het juiste effect hebben gehad. Het College schrijft dat “de organisatie meer tijd moet krijgen om in het nieuwe model te groeien.” Het is afwachten of een ophoging in de toekomst wel verantwoord is. Wel was volgens het College de tijd rijp om faculteiten het recht terug te geven om inhoudelijke eisen aan het BSA te stellen.

Dit voorstel van het College was verbonden aan de periodieke evaluatie van de BSA. Op zich een vreemde zaak, want instemming met de evaluatie impliceerde dan instemming met de nieuwe, inhoudelijke eisen. Marinus Verhagen van medewerkersfractie ABVAKabo: “We zullen er niet over vallen dat de evaluatie eigenlijk een voorstel is.”

Studenten tegen
Studentenfracties Front en SAM waren het niet eens met het integreren van struikelvakken in het BSA. Studenten die alle vakken hebben gehaald op het struikelvak na, kunnen dan alsnog hun biezen pakken. Front stelde in een commissievergadering voorafgaand aan de Universiteitsraad dat dit studenten niet op de juiste manier motiveert: “De universiteit moet inzetten op het aanjagen van de intrinsieke motivatie bij studenten. Het verplicht stellen van vakken in het BSA past hier niet bij.”

SAM vreesde voor de kwaliteit van het onderwijs. Volgens de fractie kunnen docenten van struikelvakken de examens makkelijker gaan maken, om uitval te voorkomen: “Het verplicht in het BSA opnemen van vakken zou tot een verslechtering van het onderwijs kunnen leiden.” De fractie wees ook op de prestatieafspraken. Die leggen druk op Tilburg University, want een deel van de overheidsfinanciering is verbonden aan targets die de universiteit moet halen. Een van die targets is het verlagen van de uitval van eerstejaars: “Het blijf een reëel gevaar dat deze plannen hier een slecht effect op hebben”, zei Erkan Ergün van SAM tijdens de Universiteitsraad van afgelopen vrijdag.

Voorspellende waarde BSA
Rector Magnificus Eijlander probeerde het voorstel te redden: “Ik proef een misverstand. Het College wil vakken niet verplicht stellen, maar wil faculteiten deze mogelijkheid niet principieel ontzeggen.” Eijlander verwees naar het doel van het BSA: studiesucces voorspellen. “Als een student zo’n vak in het eerste jaar haalt, loopt hij de rest van de studie met succes door. Bepaalde vakken hebben deze voorspellende waarde en moeten dus verplicht gesteld worden.” SAM achtte dit onbewezen: “Het is nog niet bewezen dat wanneer een student een vak niet gehaald heeft, dat hij of zij dan studievertraging op loopt.”

Na een korte schorsing van de vergadering, stemden de werknemersfracties in met de plannen van het College, onder voorbehoud dat er gediscussieerd wordt over wat nu exact een struikelvlak is. Front en SAM hielden voet bij stuk. Eijlander: “Principieel ‘nee’ zeggen vind ik te ver gaan. De macht om hierover te beslissen ligt bij de faculteitsraden. Ik ken geen enkel voorstel voor een struikelvak, maar als de faculteiten het kunnen onderbouwen, dan vind ik dat het moet kunnen.”

Geen instemming
Overleg tijdens een tweede schorsing mocht niet baten. Front en SAM vonden de argumentatie van het College van Bestuur onvoldoende om in te stemmen met de plannen. Volgens het reglement van de Universiteitsraad heeft het College van Bestuur nu uiterlijk drie maanden de tijd om zich op haar vervolgstappen te beraden. Het College kan het voorstel intrekken, gewijzigd voor laten komen, of het voorstel handhaven. In het laatste geval wordt het voorstel voorgelegd aan een geschillencommissie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.