Twee miljoen extra om buitenlandse studenten te trekken

Twee miljoen extra om buitenlandse studenten te trekken

De overheid trekt twee miljoen euro extra uit om talentvolle buitenlandse studenten naar Nederland te halen. Het geld komt uit een pakket van veertig miljoen euro dat oppositiepartij D66 mag verdelen. De euro’s gaan naar het Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het hoger onderwijs.

Nuffic-directeur Freddy Weima: “Deze investeringen betalen zich de komende jaren direct terug voor de Nederlandse economie. De start van activiteiten zoals nu voorgesteld in Turkije en Zuid-Afrika en een intensivering in Latijns-Amerika, zetten Nederland op de kaart als studenten en onderzoekers voor de keuze staan waar ze in het buitenland aan de slag willen. Als Nederland een van de vooraanstaande kenniseconomieën in de wereld wil zijn, is de instroom van dit talent hard nodig.”

In 2013 werd nog flink gesneden in het budget van de Nuffic. Normaliter mogen oppositiepartijen geen geld verdelen. Dat dit nu wel kan, heeft te maken met de samenwerking van oppositiepartijen SGP, ChristenUnie en D66 met regeringspartijen VVD en PvdA. De SGP en ChristenUnie partijen zagen dat kleine, zelfstandige scholen hun speciale toeslag zouden verliezen en wilden de pijn verzachten met  twintig miljoen euro in 2015 en nog eens twintig miljoen euro in 2016, maar bij nader inzien blijft de toeslag bestaan. Nu mag D66 dit vrijgevallen geld verdelen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.