Koningin Maxima bezoekt Tilburg University

Koningin Maxima komt op 18 maart in de ochtend naar Tilburg University. Ze zal met jongeren in gesprek gaan over jeugdwerkloosheid.

Het gaat om een werkbezoek, waarbij ze in de Faculty Club geïnformeerd wordt over verschillende projecten op het gebied van Social Innovation. Er worden verschillende tafels ingericht waar de koningin informatie krijgt over projecten op het gebied van zorg, duurzaamheid en werk.

Maxima heeft bijzondere interesse in het project Startersbeurs voor werkzoekende jongeren, een initiatief van de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen. Hij vertelt aan Univers: “Dat contact loopt al een tijdje. Maxima heeft veel interesse in de problematiek rondom jeugdwerkloosheid. We willen een loungehoek inrichten in de Faculty Club waar tien tot twaalf jongeren vertellen over jeugdwerkloosheid. Het gaat om jongeren die een Startersbeurs hebben of hebben gehad, maar ook om jongeren die daar (nog) niet voor in aanmerking komen, bijvoorbeeld gezien hun cv of achtergrond. Verder willen we een jongerenwerker aan het woord laten, maar ook een werkgever die iemand via een Startersbeurs in dienst heeft genomen.”

Volgens Wilthagen is het bezoek van de koningin een goede manier om het probleem van jeugdwerkloosheid te agenderen. “Sommige mensen nemen dat probleem niet serieus en zeggen dat de jeugdwerkloosheid in landen als Griekenland en Spanje groter is. Maar daar hebben de Nederlandse jongeren niets aan. Ook wordt gezegd dat het wel los zal lopen en dat het na de hoge jeugdwerkloosheid in de jaren ’80 ook goed is gekomen met die jongeren. Maar de situatie is onvergelijkbaar door globalisering en flexibilisering op de arbeidsmarkt. Als ze al werk vinden, is dat een flexibele baan.”

Ook wil Wilthagen 18 maart in bijzijn van Maxima zijn plan voor een jeugdwerkloosheidsvrije zone presenteren. “Er zijn nu 3600 werkloze jongeren (tot 27 jaar) in Midden-Brabant, over drie jaar moeten dat er nul zijn, bijvoorbeeld door het aanbieden van werk, een stageplaats, een traineeship of een doorleermogelijkheid. Het plan voor een JWL-vrije zone past uitstekend in de programma’s voor Social Innovation in Midden-Brabant en in het Power 2020 initiatief voor samenwerking binnen Brabant in het kader van Horizon 2020. “

Tijdens het werkbezoek zullen verder regionale bestuurders van overheid, kennisinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties hun handtekening zetten onder een gezamenlijk ontwikkeld programma op het gebied van Social Innovation.

Koningin Maxima blijft een uur, waarvan ongeveer een kwartiertje aandacht wordt besteed aan de Startersbeurs. In november 2012 kwam de toenmalige koningin Beatrix al naar de universiteit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.