Simongebouw op de schop

De Tilburgse glaszetters krijgen het in 2015 druk. Bij de renovatie van het Simongebouw worden niet alleen zaken als elektra en klimaatinstallaties onder handen genomen, maar verandert de hele look and feel van de binnenkant van het gebouw. Nagenoeg alle stenen wanden tussen de kantoren en gangen worden gesloopt en vervangen door glazen puien. Zo hoopt de universiteit een open sfeer te creëren.

In 2016 neemt de Faculteit Sociale Wetenschappen haar intrek in het gebouw. De afgelopen maanden zijn twee workshops georganiseerd, waarbij ieder departement vertegenwoordigd was. Zij hebben nagedacht over de vorm en inrichting van hun nieuwe werkplek.

Op de vierde verdieping van het Simongebouw is een proefopstelling gemaakt zodat medewerkers van de faculteit zelf kunnen zien, hoe hun kamers er straks uit komen te zien.  Projectleider Marcel van Ast (FS, afdeling Real Estate Management) toont de resultaten van de brainstormsessies. “Er zijn twee concepten. Een bijenkorfmodel (open structuur) in de korte, noordelijke vleugel waar meerdere medewerkers in één of meerdere grote ruimten zitten, eventueel gecombineerd met vergaderruimten. Verder komen er kleinere kamers voor een tot vier medewerkers in de zuidelijke vleugel, het zogenoemde kloostermodel. De plafonds gaan eruit, de vloeren, maar dus ook de bakstenen muren. Daar komen glazen puien voor terug. Die puien plakken we deels af met folie, zodat mensen toch privacy hebben. Het oogt dan echter wel veel opener in vergelijking met de oude dichte kamers en geeft veel meer licht in het gebouw.”

In de proefopstelling vallen de twee éénpersoonskamers extra op, een smalle bijna vier meter lange kamer en een brede maar minder diepe kamer. Door de kamer minder diep te maken ontstaat er plaatselijk een bredere gang. “Die glazen wanden zijn verplaatsbaar. Hoe groot de kamers exact worden is afhankelijk van de wensen van het departement. Het moet natuurlijk wel passen binnen het ruimteverdeelmodel. Maar we willen graag plaatselijk bredere gangen, zo kunnen we ontmoetingsruimten creëren. In de huidige Prisma- en Simongebouwen nodigen de gangen niet uit voor een spontaan, informeel overleg.  Straks willen we zitjes creëren die we in de gangen zetten.”

In de kelder van het Simongebouw moet straks het laboratorium van Sociale Psychologie komen en op de tweede verdieping is plaats voor het laboratorium van Cognitieve Neuropsychologie. Het babylab is op de derde verdieping gepland. “We onderzoeken tevens de mogelijkheid  om het cardio-/fysiolab daar naartoe te verhuizen. De SP- en CNP-labs worden voorzien van kleine metalen onderzoekscabines. Het cardio/fysio-lab bestaat uit twee onderzoeksruimten met daar tussenin een observatieruimte die met  een raam met privacy-glas van elkaar gescheiden zijn. Zo kunnen de onderzoekers wel naar binnen kijken, maar kunnen de proefpersonen niet naar buiten kijken, want dat beïnvloedt het experiment.”

De plannen zitten nu nog in de brainstormfase. Zodra ze concreter worden, worden ze besproken binnen de faculteitsraad. Daarna wordt een aanbesteding gestart en kan de renovatie beginnen.

Bekijk hieronder de film met een impressie van de mogelijke nieuwe indelingen.

http://www.youtube.com/watch?v=3GmeA7tNYcY

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.