Recensie: Stukafest 2014

Pomp je fietsband op, we gaan op stap. Univers deed gisteravond drie studentenhuizen aan tijdens het Studenten Kamerfestival (Stukafest). We namen een kijkje bij cabaretier Greg Shapiro, de band The Cannonball Johnsons en het literair-satirische weekblad Propria Cures.

De formule van het festival is simpel: vijftien studentenhuizen hebben allemaal een act over de vloer. Die act kan van alles zijn: dans, theater, poëzie, muziek, cabaret enzovoorts. Met een kaartje kan je in drie rondes bij drie huizen naar binnen om van de studentikoze sfeer en het optreden te genieten.

Het optreden van Greg Shapiro in een ruim studentenhuis aan de Groenstraat trekt weinig bekijks. Unique selling point van deze locatie: binnen mag gerookt worden. Iedere aanwezige zit de spanning weg te paffen. Want zes man, zo op armlengte van een cabaretier: dat moeten we niet willen, straks gaat hij nog grappig doen. Ten koste van jou.

Lekker lurken aan die sigaret dus. Op de cabaretier zelf na. Shapiro staat in een net pak met oranje stropdas een beetje bedrukt voor zich uit te staren. De TV staat aan op RTL: het nieuws is bezig. Hij wacht netjes tot het nieuws afgelopen is, voordat hij met zijn act start.

Shapiro vertelt aan de hand van zijn boek verhalen over hoe hij in 1994 vanuit de Verenigde Staten naar Nederland kwam en over de cultuurshock die hij meemaakte. Zo neemt hij met zijn on-Nederlandse perspectief de (on)zinnigheid van het gedoogbeleid op de hak, prijst hij Nederland om het woord ‘allochtoon’  want als je het niet correct uit kan spreken, ben je het en wordt de assimilation course (de inburgeringscursus) tot aan de schoenveters afgebrand. Vermakelijk.

Cannonbal Johnsons

De volgende halte is de Snelliusstraat. The Cannonball Johnsons geven op zolder een letterlijk huiskamerconcert. Hier is het vol: proppen dus. Dat maakt het er niet minder gezellig op. De band is een viermansformatie, bestaande uit basgitaar, mandoline, slaggitaar en banjo. Voor twee nummers wordt de banjo ingeruild voor een mondharmonica.

De zang wordt iets ondergesneeuwd door het muzikale geweld, maar dat bederft de act voor niemand: tot tien minuten na de toegewezen tijd blijven de aanwezigen luisteren. The Cannonball Johnsons spelen naar eigen zeggen ‘alternative blue-grass’ en dat omschrijft hun muziek uitstekend.

Propria Cures

Na een flinke fietstocht zijn we bij de Langestraat: daar treedt de redactie van hét studentenblad van Nederland op. Univers? Nee: Propria Cures! In bepaalde gelederen heel bekend: Tilburg is er daar niet een van, geven de redacteuren toe.

In de woonkamer zit iemand Mariokart te spelen alsof zijn leven ervan afhangt. Er bungelt een sabel over de bank. Schijnbaar willekeurig begint op een gegeven moment de act. De redacteuren moeten een deadline halen en voor het oog van de aanwezigen wordt ter plekke het blad in elkaar gezet – althans zo lijkt het. De verschillende schrijvers of redacteuren lezen hun stukken voor. Al eens willen horen hoe iemand ook na de oorlog onderduikers kan schuilhouden, of wat voor misstanden er tijdens de volgende Olympische spelen in Qatar plaats zullen vinden? Gelukkig geldt de Sharia daar nog. Dat scheelt, vertellen de PC-redacteuren.

Dit alles wordt nog vrolijker gemaakt door een dosis ongezouten kritiek op het publiek, het Horst-Wessel-Lied en nog meer slap geouwehoer van de redacteuren. En laten we het bier niet vergeten.

Na de drie rondes was er een eindfeest in de Hall of Fame in de Spoorzone. Er waren twee podia: een voor live muziek en een voor Dj’s. Op het live-stage sloot The Benelux weer een geslaagde, maar wellicht minder goed bezochte, editie van Stukafest af.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.