Tilburg University loopt miljoenen mis

Tilburg University moet het zonder de extra miljoenen doen waar ze op had gerekend. De Raad van State heeft gisteren geoordeeld dat de overheid het geld niet hoeft te betalen.

Het conflict gaat over de extra bekostiging voor jonge universiteiten met alfa/gamma-studies. Jonge universiteiten met die studies krijgen om verschillende historische redenen naar verhouding minder geld dan oudere universiteiten, iets wat gecorrigeerd zou worden met extra euro’s.

In 2009 schreef de minister van Onderwijs in een Kamerbrief dat de universiteiten van Tilburg, Maastricht en Rotterdam tussen 2008 tot en met 2010 recht zouden hebben op zes miljoen euro extra per jaar, per instelling. Dat bleek echter een fout te zijn, het ging om 6 miljoen euro per jaar, verdeeld over de drie jonge universiteiten. Dat bleek ook uit de bijlages bij de brief, een onderliggende begroting en een antwoord op Kamervragen.

Tilburg en Maastricht vonden dat ze vanwege de zinsnede in de begeleidende brief wel recht op het geld hadden en vochten het aan bij de rechtbank. Het foutje zou voor rekening moeten komen van de staatssecretaris, die de toezegging van de minister na moest komen. De rechter gaf echter aan dat er niet betaald hoefde te worden, waarna de universiteiten in hoger beroep gingen. In hoger beroep geeft de Raad van State nu ook de overheid gelijk.

In de uitspraak schrijft de Raad van State dat het betoog van de universiteiten faalt: “Anders dan de UM en de UvT betogen, dient die fout niet voor rekening en risico van de staatssecretaris te blijven. De rechtbank heeft terecht geoordeeld dat de UM en de UvT aan de brief, gelet op de bijlagen, niet het gerechtvaardigde vertrouwen konden ontlenen dat zij in de periode 2008 tot en met 2010 voor het onderdeel Alfa/Gamma ieder aanspraak hadden op een jaarlijks bijdrage van zes miljoen euro. Indien het werkelijk de intentie van de minister was geweest de UM en de UvT een dergelijke bijdrage toe te kennen, zou dat ook uit de andere stukken moeten blijken.”

Het is niet duidelijk of Tilburg University in haar begroting en toekomstplannen al rekening had gehouden met de nu misgelopen miljoenen. Ook is niet duidelijk of dit betekent dat er bezuinigd moet worden of dat plannen niet (of soberder) uitgevoerd kunnen worden. Collegevoorzitter Koen Becking (Financiën) was vanochtend niet bereikbaar.

Update 15.44 uur: via haar woordvoerder laat de universiteit weten dat in de begroting geen rekening is gehouden met ontvangst van de miljoenen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.