Recensie: smeris

Vanavond komt het tweede deel van Smeris op televisie. Univers bekeek de eerste aflevering.

Zou dat niet handig zijn? Een portal van de campus naar een stadscentrum, zodat studenten en medewerkers in hun pauze even snel kunnen winkelen. Hartstikke fijn. In de tv-serie Smeris hebben ze zo’n portal. Als acteur Jeroen van Koningsbrugge het Cobbenhagengebouw uitloopt, komt hij op de Schouwburgring uit.

Wat hij in het Cobbenhagengebouw doet? Tja, goede vraag. Iemand zoeken die daar een kantoor heeft om zijn excuses aan aan te bieden. De essentie is me een beetje ontgaan, want voor Tilburgers is de eerste aflevering van Smeris vooral een ‘zoek de locaties’. Het verhaal is ondergeschikt en gaat half aan me voorbij.

Smeris is de nieuwe politieserie van BNN en geheel opgenomen in Tilburg en omgeving. BNN koos voor Tilburg omdat de stad bekend staat vanwege de omvangrijke wietproductie. Het verhaalt draait om rechercheur Theo Kamp (Van Koningsbrugge). Hij wordt van de afdeling moordzaken afgehaald als hij zijn boekje weer eens te buiten gaat. Hij wordt tegen zijn zin in overgeplaatst naar het hennepteam, waar hij wordt gekoppeld aan Willem Niessen (Dennis van de Ven), een rechercheur die zich altijd keurig aan de regels houdt. In de eerste aflevering brengen ze bezoek aan een aantal huizen, waar de elektriciteitsmeters overuren maken. Kamp wil echter niet de kleine teler pakken, maar de grote jongens.

Het lijkt een beetje saai. Geen moord en doodslag, maar  hennepplantjes. Aan het einde van de eerste aflevering zijn de twee heren echter al bij een achtervolging en een schietpartij betrokken. Toch best wat actie dus. Meteen is bovendien duidelijk dat het verhaal zich over meerdere afleveringen afspeelt.

Het acteerwerk is bij vlagen goed en bij vlagen erg gemaakt. Het Tilburgs is geen echt Tilburgs, de zachte ‘g’ kan beter en ook politietechnisch is er een hoop op aan te merken. De regie redt echter een hoop, Smeris is qua uitstraling vooral rauw.

Onverwacht is Tilburg best een mooi decor voor een politieserie. We hebben dan geen grachten zoals in Baantjer of een mooie binnenstad zoals in Flikken. Wat we wel hebben, mooie panden bij het Wilhelminapark, het Corpac-huis als politiebureau en de Hart van Brabantlaan als skyline. Tilburg is mooi neergezet als ruige stad.  De eerste aflevering trok 909.000 kijkers. Of BNN dat vasthoudt, is de vraag maar Smeris verdient zeker een kans.

De tweede aflevering van Smeris is vanavond om 20.30 uur te zien bij BNN.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.