Twitterfittie tussen economen na column Eijffinger

Een ware fittie op Twitter tussen economen. Slachtoffer en tegelijkertijd ook dader is Sylvester Eijffinger, hoogleraar economie aan TiU. In een column in Metro schreef hij dat de nucleaire top Nederland 1 tot 2 miljard euro economische schade toebrengt.

“De grootste kostenpost is niet de inzet van defensie, politie en veiligheidsdiensten, maar de schade aan de economie door het platleggen van de Randstad. Hoe rigider de veiligheidsmaatregelen, hoe groter de economische kosten”, aldus Eijffinger.

Reden voor andere economen zoals Mathijs Bouman en Jaap Abbring om op Twitter uit te halen naar Eijffinger. Het zou natte vingerwerk zijn. Rekenwerk op de achterkant van een bierviltje en geen wetenschap. Zo zegt Abbring: “Sylvester, geen zorgen, we zijn gewoon aan het werk in Amsterdam. Ik ken niemand hier (020) die niet gewoon doorwerkt, behalve wellicht hotdogverkoper op Museumplein.”

Mathijs Bouman haalt er zelfs een oud artikel van UniversOnline bij, waarbij Eijffinger gehakt maakt van een PVV-rapport over Nederland en de Europese Unie. “Dit is geen bijdrage aan een serieuze discussie”, aldus Bouman.

Eijffinger blijft echter bij zijn conclusie over de kosten van de nucleaire top, zo blijkt. Op Twitter gaat hij de battle aan. “Hoe kun je CPB ramingen met CBS realisaties vergelijken? Is geen serieuze bijdrage aan discussie!” “Een beetje vrijblijvend, Mathijs? Graag zie ik je berekeningen tegemoet en wachten wij het CBS af!” En “Bij de analyse ben ik ervan uitgegaan dat Randstad op halve capaciteit werkt en de rest van Nederland gewoon doorwerkt!”

Update: Bouman accepteerde de uitdaging van Eijffinger en maakte zijn eigen berekening. Hij komt uit op 40 miljoen euro.

Update: In de Metro schrijft Eijffinger  naar aanleiding van deze polemiek een column over: Een beroepscode voor journalisten, waarbij alle journalisten op een hoop worden geveegd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.