Hoeveel staf is nodig per student?

Hoeveel mensen aan wetenschappelijk personeel heb je nodig per honderd studenten? Over de ratio student/staf werd pittig gediscussieerd tijdens de commissie Financiën. Er lag namelijk een nulmeting op onderwijsintensivering voor ter bespreking. De vraag is: Gaat er nu echt meer tijd en geld naar het onderwijs?

Even een paar cijfers bij TiSEM is er 5,56 FTE (fulltime eenheid) per 100 studenten. Bij de theologen lopen omgerekend bijna 31 fulltimers rond per 100 studenten. Bestuursvoorzitter Becking trapte af: “Het aantal fulltime eenheden van wetenschappelijk personeel ten opzichte van de student is gestegen van 7,2 naar 7,38 op de universiteit. We doen de goede dingen, we lopen hierin voorop.”

De fracties keken er toch wat anders tegenaan. Fractie Front gaf aan dat er bij TiSEM nog een lange weg te gaan is op het gebied van onderwijsintensivering. En de medewerkersfracties hadden nog een paar pittige kanttekeningen: “De stijging van de student/staf-ratio kan ook liggen aan het feit dat er minder studenten zijn, dan stijgt in verhouding het aantal wetenschappelijke personeelsleden.” Ook vond vooral de Abvakabo dat het vaag blijft wat de indicatoren zijn. De input is niet duidelijk, wat wordt er werkelijk aan geld en uren in onderwijs gestopt? Ook studentenfractie Sam gaf aan dat er blijkbaar geen set van sluitende definities gebruikt is,  die ervoor zorgt dat je kan meten of er echt geld naar het onderwijs gaat.

Abvakabo gaf nog eens aan dat de kennis wel degelijk in huis is: “Op de faculteiten weten ze echt wel wie er met onderwijs bezig is. Die gegevens zijn er gewoon, die kunnen hier intern best gepubliceerd worden, dit moet echt genuanceerder. In dit huis willen we dit nauwkeurig weten.”

De collegevoorzitter gaf aan dat hij de volgende CFI (Commissie Financiën) een presentatie over de prestatieafspraken zal verzorgen. Hij gaf verder aan dat  er nog een rondje bij de faculteiten zal worden gehouden om de cijfers boven water te krijgen. Bovendien houden onder meer de Studentenmonitor en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie ook de prestatieafspraken in de gaten, aldus Becking.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.