Hans Geerts gedwongen weg bij Sportcentrum

Hans Geerts (57) is al negen jaar het gezicht van het Sportcentrum. Studenten kennen hem vooral als hoofd bardienst: achter de tap. Na negen jaar valt het doek voor Geerts en de stichting waar hij voor werkte: “Ik kwam terug van mijn vakantie en las in de krant dat ze een nieuwe barexploitant zochten.”

[singlepic id=1710 w=480 h=360 float=]

Geerts verkeerde daarvoor al een jaar in onzekerheid: een onderzoekscommissie moest uitwijzen wat er met de exploitatie van de bar in het Sportcentrum zou gebeuren. De conclusie van dat onderzoek las hij uiteindelijk in de krant: daar werd via een advertentie een nieuwe exploitant gezocht.

Waarom Geerts weg moet? “De universiteit wil gewoon niets met horeca te maken hebben en alles uitbesteden.” In plaats van de stichting die het sportcafé bestiert, komt er een commerciële uitbater: Olaf van den Boom van T-Sports.

Onno Tool, penningmeester van de stichting (met als volledige naam, Stichting Steun Sportcentrum Katholieke Universiteit Brabant) legt uit: “Facility Services (de betrokken afdeling van de universiteit, red.) heeft besloten om het café middels een aanbesteding commercieel te exploiteren en niet met de stichting om tafel te gaan over een nieuw exploitatie model met de stichting. Doordat daarmee de grootste inkomstenbron vervalt voor de stichting, kon het stichtingsbestuur niet anders besluiten dan voor te stellen aan het College van Bestuur om de Stichting op te heffen. Met als zeer vervelende consequentie het ontslag voor Hans Geerts aanvragen, het geen het stichtingsbestuur met pijn in hart heeft moeten doen. Hans is toch het gezicht voor de studenten geworden van het sportcafé.”

Tineke Bennema, woordvoerder van het College van Bestuur, legt het besluit om de Stichting op te heffen uit: “Het is besloten om de sportvoorzieningen uit te breiden en de kosten niet te verhalen op de studenten. Er kwam een hele andere formule. Er bestond een noodzaak tot uitbreiding van voorzieningen en uitbreiding van het sportcentrum waarvoor geld nodig was.” Daarnaast werd met deze verandering volgens Bennema voorkomen dat de sportkaart duurder werd.

De stichting wilde dat het personeel behouden bleef. Maar dit werd niet opgenomen in de aanbesteding ter exploitatie, ondanks dat de stichting de universiteit daarop had gewezen, aldus Tool. Bennema: “Er is wel degelijk gekeken naar de personele lasten.” Maar de conclusie was onvermijdelijk. Bennema: “In deze opzet moest het anders georganiseerd worden.” Volgens Bennema was de stichting weldegelijk betrokken bij de besluitvorming, maar is er door wisseling van voorzitter een ‘informatieachterstand’ ontstaan.

Geen werk voor Geerts
Ondanks dat Geerts “geen minuut heeft verzaakt” en “inspanningen van collega’s”, is er bij het Sportcentrum geen ander werk voor hem. “Ik vind het jammer dat het Sportcentrum me laat gaan met negen jaar ervaring, dat valt me rauw op mijn dak.” Is Geerts boos? Vooral de manier waarop hij hoorde van zijn ontslag, en het feit dat er geen ander werk voor hem is, steekt. Hij begrijpt de redenen voor zijn ontslag ook niet: “Als ik er nu de kantjes van af zou lopen, maar dat is het niet. Ik heb geen minuut verzaakt.”

“Ik heb hier een leuke tijd gehad en een nauwe band opgebouwd met de studentensportverenigingen. Maar de ontslagaanvraag is al weg: per 1 september ga ik in de WW. Ik heb er wel verdriet om gehad, heb mijn hart en ziel er in gelegd. Studenten hebben me altijd jong gehouden.” Geerts moet nog tien jaar werken tot zijn pensioen. Die tijd  had hij graag volgemaakt bij het Sportcentrum. “Dat lukt niet meer,” verzucht Geerts.

“Schrijf dit maar op”, besluit Geerts. “Ik wil alle studenten van de afgelopen negen jaar bedanken voor hun gezelligheid.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.