Het is de schuld van Maurice de Hond

Het is de schuld van Maurice de Hond. Nadat gisteren bekend werd dat volgens een peiling van zijn hand 43 procent van de Nederlanders minder Marokkanen wil, was het land te klein.

Twitter en Facebook ontploften. Was meneer De Hond soms helemaal gek geworden? Zoiets peil je niet, dat is hufterig en opruiend. Bovendien zou er wel niets kloppen van zijn flutpeiling. Ook de politiek liet zich meteen horen. Diederik Samson zei dat hij er ‘geen bal’ van geloofde. Pechtold beweerde dat het onderzoek zinloos was. En Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas twitterde het volgende: “Zou u in opdracht ook peilen hoeveel Nederlanders minder Joden willen; of minder Katholieken? U valt me tegen.”

Racisme in Nederland: ineens is het de schuld van Maurice de Hond.

Ter verdediging schreef De Hond een blog, “Struisvogels”. Hierin schrijft hij dat het feit dat hij zijn onderzoek uitvoerde in opdracht van de PVV, niets afdoet aan de neutraliteit ervan. De Hond vertelt over zijn Joodse vader, die in de Tweede Wereldoorlog werd verraden door bekenden. “Mijn les was dat de wereld in de werkelijkheid onder de oppervlakte er anders uit kan zien dan aan de buitenkant blijkt.”

Een wijze les, en een goede motivatie om onderzoek te doen naar de onderbuik van Nederland.

Wat het onderzoek van De Hond nu precies betekent, daar kun je natuurlijk vraagtekens bij plaatsen. Niet omdat de uitslag zo shockerend is (uit eerder onderzoek van Een Vandaag kwam eenzelfde percentage), maar simpelweg omdat het nooit kwaad kan onderzoeken tegen het licht te houden. Hoe zijn ze uitgevoerd en hoe moeten wij ze interpreteren? Want wat betekent dat eigenlijk, “minder Marokkanen?” Wat verstaan de 2500 Nederlanders die hebben meegewerkt aan het onderzoek daaronder? En wat is de achtergrond van de deelnemers? Zegt dat nog iets over de uitslag?

Maar dat gebeurt niet. In plaats daarvan schiet Nederland bij het zien van de 43 procent massaal in de ontkenning. Onzin. Kan helemaal niet. Gewoon negeren, die gekke Maurice de Hond. Een typische reactie voor een land waarin een breed debat over racisme niet van de grond komt. Liever beantwoorden we een loze kreet (“Willen jullie meer of minder Marokkanen?”) met een loos gebaar (aangifte doen). Om daarna weer over te gaan tot de orde van de dag. Terecht stelt De Hond in zijn blog dat we ons niet in slaap moeten laten sussen door alle verontwaardigde reacties die volgden op de avond van 19 maart. Daarmee zijn de problemen niet opgelost.

De blik naar binnen keren, de rotte plekjes in de eigen ziel aftasten, dat doen we liever niet. Onder de oppervlakte kijken, het is geen pretje. Liever blijven we bij de buitenkant. In plaats van die 43 procent op onszelf te betrekken, schuiven we hem af op één persoon. Wel zo makkelijk. Nederland racistisch? Komt door Maurice de Hond.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.