Last Lecture van Cyrille Fijnaut

Cyrille Fijnaut heeft de afgelopen decennia zoveel bijgedragen aan de bestrijding van georganiseerde misdaad, dat hij in zijn eentje makkelijk het hele A-Team had kunnen vullen. Tijdens zijn Last Lecture gaf de criminoloog inzicht in de drijfveren achter zijn indrukwekkende carrière.

Waarheid en integriteit. Daar draait het bij de emeritus hoogleraar strafrecht en criminologie om. Fijnaut kan tijdens zijn lezing niet genoeg benadrukken hoe belangrijk die waarden zijn. Ook voor universiteiten. Zonder het streven naar waarheid en integriteit kunnen die niet functioneren, waarschuwt Fijnaut, die na de zaak Stapel in Tilburg is aangesteld als onafhankelijk vertrouwenspersoon.

Oorlogsverklaring aan de academische standaard

Naar Stapel haalt Fijnaut hard uit. Zijn fraude omschrijft de criminoloog als een oorlogsverklaring aan de academische standaard. Het academische leven beschouwt Fijnaut als een godsgeschenk, maar de criminoloog in hem hamert erop dat je godsgeschenken moet blijven verdedigen. Niet alleen tegen fraudeurs, maar ook tegen politici en beleidsmakers die soms niet het beste met de universitaire gemeenschap voor hebben. Fijnaut roept professoren op om zich meer te bemoeien met het bestuur van universiteiten.

Open samenleving

De zoektocht naar waarheid en integriteit kan alleen plaatsvinden in een democratische rechtsstaat. En daar komt Fijnauts toewijding aan de misdaadbestrijding in beeld. Want misdadigers en terroristen tasten de fundamenten van de vrije samenleving aan, onderstreept Fijnaut. Zo wordt de last lecture van Fijnaut een pleidooi voor de open samenleving à la Karl Popper. En passant haalt Fijnaut hierbij zijn stokpaardje nog eens uit de kast. Soms moet je boeven met boeven vangen om de samenleving veiliger te maken. Kroongetuigen inzetten voor het oprollen van zware misdaad: het mag en het moet.

Harde hand

De harde hand van het rechtssysteem is broodnodig voor een gezonde maatschappij. Maar hoe zit het dan met vergeving en spijt, vraagt een student. Het antwoord van Fijnaut is helder. Eerst straffen, daarna is er misschien ruimte voor vergeving. Een antwoord waar het A-Team het ongetwijfeld roerend mee eens zou zijn.

De Last Lecture is een initiatief van Academic Forum en Extra Muros, waarin een hoogleraar doet alsof het zijn allerlaatste lezing is. De lezing van Fijnaut vond plaats op donderdag 24 april in DZ1.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.