Nijmeegse studentenpastoor too gay to function

De Nijmeegse studentenkerk is te homovriendelijk en progressief. Dit vindt het bisdom Den Bosch dat de scepter zwaait over de kerk van de Radboud Universiteit. Na het pensioen van de huidige pastoor, over anderhalf jaar, komt er daarom een geestelijke die een stuk conservatiever is.

De huidige pastoor Theo Koster is homoseksueel en maakt deel uit van het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores. Die groep is tegen de kerkleer over homoseksualiteit en propageert dat homo’s in communie mogen gaan en seksuele relaties mogen hebben. Priester Antoine Bodar is adviseur van het bisdom ter Den Bosch en heeft de studentenkerken in Tilburg en Nijmegen onder zijn hoede. Hij heeft het niet zo op die progressieve koers. Volgens hem zit progressiviteit juist in een heldere communicatie over waar de kerk voor staat. En dat is niet in preken verkondigen dat een homohuwelijk een echt huwelijk is.

Bezorgd
Kerkhistoricus Peter Nissen, verbonden aan de Nijmeegse universiteit, zegt in De Gelderlander dat hij zich grote zorgen maakt. Volgens hem verliest de kerk de grip op de universiteit als gekozen wordt voor de strikte lijn. “De studentenkerk is een manier om voeling te houden met een generatie die aan het geloof toch al niet zo’n grote boodschap heeft.” Conservatisme werkt dan juist averechts. Nissen verwacht niet dat het College van Bestuur van de universiteit toe zal staan dat er een strengere pastoor komt.

Ruim twee jaar geleden kwam er in de Tilburgse studentenkerk ook een strengere pastoor. De vieringen moesten op een ‘normale katholieke wijze’ gehouden worden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.