Nieuwe beurs voor studeren buiten EER

Jet Bussemaker stelt vanaf volgend collegejaar 768 beurzen beschikbaar voor studenten die een deel van hun studie buiten Europa willen doen. Dit doet ze samen met universiteiten en hogescholen.

Niet alleen voor Nederlandse studenten zijn er beurzen beschikbaar. Om buitenlandse studenten naar Nederland te lokken zijn er ook 768 beurzen beschikbaar. Voor hen geldt wel dat ze hun hele studie in Nederland moeten doen. De beurs voor buitenlandse studenten bestaat uit 5.000 euro, Nederlandse studenten krijgen 1.250 euro.

“Als je op jonge leeftijd een tijdlang je vertrouwde omgeving achter je laat om in een andere cultuur, maar in elk geval in een wildvreemde omgeving, te studeren, verrijkt dat je onmiskenbaar”, schrijft Bussemaker op haar blog. Naast een verrijking groeien je kansen op werk. Niet alleen uitgaande studenten zijn belangrijk voor ons, inkomende ook, stelt Bussemaker. “Buitenlandse studenten die hierheen komen verrijken op hun beurt onze samenleving. En dan heb ik het niet eens over de opbrengsten als we deze buitenlandse bollebozen na hun studie weten vast te houden. Het CPB heeft berekend dat dit de schatkist elk jaar netto €740 miljoen kan opleveren.”

Er zijn ook minder positieve reacties, met name op social media. We hebben namelijk 688.000 studenten in Nederland, dan zijn 768 beurzen wel weinig. Hier valt wel wat over te zeggen. Niet elke student gaat of wil namelijk naar het buitenland en van de buitenlandgangers gaat ook niet iedereen buiten Europa studeren. In 2013 zijn 386 studenten van Tilburg University naar het buitenland gegaan. Hiervan gingen er 190 buiten Europa. Volgende maand gaat de universiteit bespreken hoeveel beurzen ze wil.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.