Opinie: Stemmen? Doen! Phishing? Laten!

Wie wil er nou niet stemmen voor onze eigen Universiteitsraad? Niemand toch zeker?Alweer jaren lang stemmen wij voor onze medezeggenschap niet meer met papieren stembiljetten maar met de computer. Gelukkig werkt dat via het web en is het beveiligd met je UvT password; dus je kunt er vanaf iedere computer, iPad of smartphone bij.

Hier kan je zelfs lezen hoeveel procent van de stemgerechtigden er al gestemd hebben. Op 17 april tussen de middag was dat bijna 25%. Oei, da’s toch eigenlijk best laag. Geen wonder dat de studentengeledingen mooie acties bedacht hebben: je gaat op het plein bij de trap naar de bibliotheek staan met promotiespullen en maakt reclame. En waarom zou je passanten die je aanspreekt niet verleiden tot het meteen uitbrengen van hun stem, op een iPad, Macbook of laptop?

Phishing!

Het is niet verstandig om je Burger Servicenummer, je bankrekeningnummer, je Digid of je UvT-password in te typen op een apparaat dat je niet kent. Ongeveer 10% van de niet beheerde PC’s is geïnfecteerd met malware. Dat spul onderschept altijd toetsaanslagen. UvT-passworden zijn uitstekend geschikt om een spam run te starten. En inderdaad, dat gebeurt regelmatig.

Als er dus tien studenten om uw stem vragen is er een hacker die niet in uw stem is geïnteresseerd maar wel in uw identiteit. Geen goed plan…

Dit stuk is ingezonden door Teun Nijssen, Security Officer van de UvT.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.