Fraudeteller Diederik Stapel blijft stijgen

Het aantal onderzoeken waarbij hoogleraar Diederik Stapel gefraudeerd heeft, blijft stijgen. De fraudeteller staat inmiddels (voor wat betreft Stapels Tilburgse periode) op 26 onderzoeken waar Stapel zelf aan meeschreef en drie dissertaties waarbij hij data aan promovendi gaf.

De commissie Levelt heeft tot op heden 41 onderzoeken en vier proefschriften bekeken. Slechts bij 15 onderzoeken en een dissertatie heeft Stapel dus niet gefraudeerd.

Dat blijkt uit nieuwe data die de commissie Levelt op haar website heeft geplaatst. De commissie publiceerde in april en begin mei al twee keer eerder een deel van de onderzoeksresultaten.

Ook de commissies Noort en Drenth maakten hier deelresultaten van hun onderzoek naar de werkwijze van Stapel op universiteiten in Groningen en Amsterdam bekend.

De commissie Drenth bekeek dertig publicaties/proefschriften. Bij zes daarvan heeft ze het vermoeden dat er iets niet in de haak is. Fraude is echter niet bewezen. Stapel zelf laat weten dat hij zich niet kan herinneren dat hij in Amsterdam heeft gefraudeerd. Hij is het oneens met de vermoedens van fraude.

Update: “Waterdicht bewijs van fraude is niet meer te leveren”, zegt emeritus hoogleraar psychologie Pieter Drenth, die het Amsterdamse deel van het onderzoek coördineert in de Volkskrant. “Maar als je voortdurend dit soort afwijkingen vindt, krijg je het gevoel dat er iemand aan de knoppen heeft gezeten.”

Drenths indruk is die van een fraudeur die langzaam aan het afglijden was naar steeds erger wangedrag. “We zien nergens bewijs dat hij toen al cijfers uit zijn duim zoog. Maar wel sterke aanwijzingen voor zulke dingen als het wegsluizen van onwelgevallige gegevens. En manipuleren en sleutelen is ook gewoon fraude.”

De komende maanden worden steeds delen van de studie gepubliceerd.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.