Agenten moeten geen softies zijn

De politie je beste vriend? Liever niet! Misdaadeconoom Ben Vollaard vindt dat de politie niet bang moet zijn om stevig op te treden, ondanks alle negatieve media-aandacht.

Het filmpje van de Rotterdamse agente die een dronken man in de kruis trapt veroorzaakte behoorlijk wat rumoer. De landelijke media dook er bovenop en het gedrag van de agente werd  scherp veroordeeld. Onterecht, meent Vollaard in een opinie op Me Judice. “Het kritisch volgen van gebruik van geweld door de politie is gezond”, schrijft hij. “Mijn stelling is evenwel dat de gemiddelde agente een rouwdouw moet zijn om het werk goed te doen, door de eenzijdige aandacht voor fouten bij politie-ingrijpen”.

Vollaard schrijft dat het tegenwoordig veiliger is voor agenten om niet in te grijpen bij incidenten. Op die manier trek je geen aandacht. Agenten die wel optreden lopen het risico op negatieve publiciteit, als het publiek vindt dat het optreden te grof of onrechtvaardig is. De kans is nou eenmaal groot dat een passant het optreden vastlegt met zijn mobiel en op internet zet.

“Een individuele agente komt dus eerder ongunstig in het nieuws als zij haar werk doet dan als zij haar werk niet doet”, concludeert Vollaard. En dat maakt het best bijzonder dat er nog agenten zijn die hun werk uitvoeren en er niet voor weglopen. Met gevaar voor eigen leven, en met het risico alleen iets te horen als het fout gaat.

Agenten moeten durven ingrijpen, stelt Vollaard, die een vergelijking maakt met sociaal werkers. “Een sociaal werker lijkt niet alleen soft, maar is het ook – en dat is precies de bedoeling. Tegelijk is de agente assertiever en doortastender dan de gemiddelde persoon – en ook dat is nodig”! Nederland heeft volgens de misdaadeconoom dan ook behoefte aan een gespierde arm van de wet.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.